Животът на Виктор Бут, руския търговец на оръжия, излежаващ присъда

...
Животът на Виктор Бут, руския търговец на оръжия, излежаващ присъда
Коментари Харесай

Историята на Виктор Бут, разменната монета срещу арестуваните в Русия американци

Животът на Виктор Бут, съветския търговец на оръжия, излежаващ присъда в пандиза в Съединени американски щати и свързван с опцията за замяна за двама американски жители, арестувани от Москва, от време на време наподобява като приказен шпионски трилър.

Понякога именуван " търговец на гибел " и " извършител на наказания " поради неговите умения да заобикаля оръжейните ембаргота, 55-годишният Бут беше един от най-издирваните мъже в света, преди да бъде задържан през 2008 година по многочислени обвинявания, свързани с трафик на оръжия.

В продължение на съвсем две десетилетия Бут беше най-известният търговец на оръжия в света и продаваше въоръжения на разбойнически страни, размирен групировки и кръвожадни военачалници в Африка, Азия и Южна Америка.

Той стана толкоз прочут, че животът му послужи за ентусиазъм на холивудски филм - " Цар на войната " от 2005 година с присъединяване на Никълъс Кейдж в ролята на Юрий Орлов, търговец на оръжия, чийто персонаж е ненапълно въодушевен от Бут.

Въпреки това произходът на Бут остана обгърнат в тайнственост. Според биографически източници той е роден през 1967 година в Душанбе, тогавашната столица на руски Таджикистан, покрай границата с Афганистан.

Надарен езиковед, за който се счита, че по-късно употребявал своето притежаване на британски, френски, португалски, арабски и персийски, с цел да построи интернационалната си оръжейна империя. Има информация и че Бут, до момента в който към момента бил малко момче, посещавал Клуба по есперанто в Душанбе и овладял изкуствено основания език.

След това пристигнала работа в руската войска, където по думите на Бут той придобил чин лейтенант и работил като боен преводач, в това число в Ангола, страна, която по-късно става централна за неговия бизнес.

Големият пробив за Бут идва през дните след колапса на комунистическия блок през 1989-91 година, когато той се възползва от ненадейно появилото се скупчване на изоставени оръжия от руско време, с цел да подхрани поредност братоубийствени цивилен войни в Африка, Азия и на други места.

С разпадането на големия въздушен флот на Съветския съюз Бут съумява да се снабди с ескадрила от към 60 остарели руски военни самолета, основани в Обединените арабски емирства, благодарение на които той може да доставя продуктите си по целия свят.

БИЗНЕСА НАД ПОЛИТИКАТА

В биография, оповестена от създателите Дъглас Фара и Стивън Браун през 2007 година със заглавие " Търговец на гибел: Оръжия, самолети и мъжът, който прави войната допустима ", се привеждат следните елементи за търговията в сянка на Бут.

От своя база в емирството Шарджа в Персийския залив той преплита империята си за трафик на оръжия с видимо безобидна логистична активност и постоянно, когато е запитван, упорства, че е законен бизнесмен с уважавани клиенти и няма защо да дава отговор.

Въпреки това Бут, който за първи път влиза в радара на Централно разузнавателно управление на САЩ на фона на отчети за горист съветски жител, търгуващ с оръжия в Африка, при започване на хилядолетието към този момент е един от най-издирваните мъже в света.

Но съветският търговец на оръжия, измежду чиито клиенти са размирен групировки и въоръжени групи от Конго до Ангола и Либерия, не изповядва твърда идеология и като цяло слага бизнеса над политиката.

Според " Търговец на гибел " в Афганистан той продава оръжия както на ислямистките талибански бунтовници, по този начин и на техните врагове от прозападния Северен съюз. В книгата написа, че Бут е доставял оръжия на някогашния президент на Либерия и пълководец Чарлз Тейлър, който в този момент излежава 50-годишна присъда в пандиза по обвинявания в убийства, изнасилвания и тероризъм, на разнообразни фракции в Конго, както и на филипинската ислямистка военна формация " Абу Саяф ".

Краят идва чак през 2008 година, когато при комплицирана интервенция Агенцията за битка с опиатите на Съединени американски щати наблюдава Бут през няколко страни до хотел в Банкок. В зрелищна интервенция Бут е сниман по какъв начин се съгласява да продаде на американски сътрудници, представящи се за партизани от колумбийското ляво придвижване ФАРК, 100 ракети земя-въздух, които те споделят, че ще употребяват, с цел да убиват американски военни. Малко по-късно той е задържан от тайландската полиция.

След траяли повече от две години дипломатически битки, в които Русия гръмко упорства, че Бут е почтен и казусът против него е политически стимулиран, той е екстрадиран в Съединени американски щати, където са му повдигнати редица обвинявания, в това число скрит план за оказване на поддръжка на терористи, скрит план за ликвидиране на американци и пране на пари. Срещу Бут е формирано дело по обвинявания, свързани с ФАРК, които той отхвърля и през 2012 година той е приет за отговорен и наказан от съд в Манхатън на 25 години затвор – минимално вероятната присъда. Оттогава съветската страна желае да си го върне.

ИЗТОЧНИК: Съединени американски щати СА ГОТОВИ ДА РАЗМЕНЯТ БУТ

На 27 юли държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън сподели, че Вашингтон е направил " основна оферта " на Русия за освобождението на звездата от Женската национална баскетболна асоциация Бритни Грайнър и някогашния американски морски пехотинец Пол Уилан. Два дни по-късно Блинкън сподели, че е провел " открит и пряк диалог " по телефона с съветския външен министър Сергей Лавров и му е оказал напън да одобри предлагането. Блинкън отхвърли да каже какво Съединени американски щати оферират в подмяна за Грайнър и Уилан. Източник, осведомен със обстановката, удостовери известие от Си Ен Ен, че Вашингтон е подготвен да замени Бут като част от договорката. Лавров е предложил на Блинкън двете страни да се върнат към тихата дипломация по въпроса за замяна пандизчии " вместо да изнасят спекулативна информация ", се споделя в изказване на съветското външно министерство. Лавров сподели, че екстрадицията на Бут от Тайланд е " крещяща неправда " и загатна, че той е почтен.

Коментари от изявление от 2012 година със съдията, водил делото против Бут в Ню Йорк, в които той споделя, че 25-годишната присъда е " несъразмерна ", от време на време се появяват в съветски медии, представящи причини, че Бут би трябвало да бъде върнат вкъщи.

По-рано тази година се появиха спекулации, че Бут ще бъде сменен за Тревър Рийд, деец от американската морска пехота, излежаващ присъда в пандиза в Русия по обвинявания в нахлуване. В последна сметка Рийд беше освободен в подмяна за Константин Ярошенко, съветски водач, излежаващ присъда в Съединени американски щати по обвинявания в трафик на опиати.

За специалистите продължаващият интерес от страна на Русия към Бут, дружно с неговите умения и връзки в интернационалната търговия с оръжия, мощно подсказват, че той е обвързван с съветското разузнаване. В свои изявленията Бут е казвал, че е учил в московския Военен институт за непознати езици, който служи за подготвителна база на офицери от военното разузнаване.

" Бут съвсем несъмнено е сътрудник на ГРУ или най-малкото актив на ГРУ ", съобщи Марк Галеоти, специалист по съветските служби за сигурност в мозъчния концерн Кралски институт на обединените служби, визирайки службата за военно разузнаване на Русия. " Неговият случай се трансформира в знак за съветските служби за сигурност, които желаят да покажат, че не изостават своите хора ", добави Галеоти.

Според Кристофър Милър, публицист, който е кореспондирал неонацисти, затворени дружно с Бут в щатския затвор " Марион " в Илинойс, някогашният търговец на оръжия има фотография на Владимир Путин в килията си и споделя, че Украйна не трябва да съществува като обособена страна.

Съпругата на Бут Ала, която живее в Санкт Петербург, сподели за Ройтерс в изявление, извършено посредством приложението " УатсАп ": " Ние доста се надяваме, че всичко ще бъде решено и ще бъде реализирано съглашение ". " Единственото, което остава, е да се молим ", добави тя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР