Животът на Татяна Лолова е бил нелек, но никога не

...
Животът на Татяна Лолова е бил нелек, но никога не
Коментари Харесай

Георги Тошев за отбелязването на 90-годишнината на Татяна Лолова: Живеем във време, в което малко личности ни обединяват, както го прави тя

Животът на Татяна Лолова е бил нелек, само че в никакъв случай не съм я видял да хленчи. “Това е най-големият урок, който научих от нея- да не хлипам ". Това сподели журналистът и ефирен водещ Георги Тошев в “Денят на Фокус " по радио “Фокус " . На 10 февруари се навършват 90 година от рождението на примата. Продуцентска компания “Арто плюс ", Сатиричният спектакъл, филмотечно кино “Одеон ", Българска национална филмотека провеждат национална стратегия “Татяна Лолова на 90 г ", която ще обиколи България и в 17 европейски столици

“С Татяна Лолова имах щастието да пътувам по време на Ковид и би трябвало да Ви кажа един доста абсурден и комичен факт, който илюстрираше уважението на публиката към нея. Пътувахме към следващото присъединяване и показване на предходна книга и филм за нея. Спряхме за тоалетна, намерихме заведение и ужасно обезпокоена излезе една жена, хвърли се върху Татяна, излезе цялото село, внимателно попитах дали има тоалетна. Всички започнаха да се наговарят коя е най-хубавата налична тоалетна, с цел да заведат Лолова там. В техните очи тя е идол. Живеем във време, в което малко персони ни сплотяват, както го прави тя ", разясни Георги Тошев.

“Приготвяха й кафе, вода… Не бях виждал такова нещо, Стефан Данаилов ми е разказвал за сходни случки, само че на такова нещо присъствах за пръв път. В здрачава се селце България сподели по какъв начин една обичана жена сплотява хората макар битовизма. Това беше като филм на Кустурица! Беше необикновено, балканско и огромно доказателство за обич! ", разката претърпяното от първа ръка Тошев.

“Таня държеше книгите за нея да не бъдат скъпи – ние не живеем елементарно, споделяше тя и мислеше за другите. Щедрост, любов, разпределяне до полуда – постоянно със брачна половинка й я съветвахме да се щади. Именно в “Одеон ", което има историческо значение, ще отпразнува 90-годишнината на Таня. На 19 февруари от 19 и 30 в Сатирата чакаме огромния театър “Празнуваме Татяна Лолова ". Безкрайно благодаря на цялата натрупа и шефа. 9 от знаковите монолози на Лолова ще бъдат показани в нейна чест от популярни актриси от разнообразни поколения- от Йорданка Стефанова до Александра Сърчаджиева ", описа още Тошев.

Благодарение на Министерство на културата вършим уебсайт на Татяна Лолова благодарение на Сатиричния спектакъл. Филмът “Последният театър " от 18 и 30 ч с създатели Калояна Климентова и Георги Тошев ще бъде показан на 1- януари, а след него премиерно ще забележим книгата “Татяна Лолова – от А до Я ".

“Имам един филм за 80-годишнината й с Ема Константинова, който запечата срещата с брата на Лолова – Димо във Франция. Когато скъпият човек към този момент го няма, мъчно е да направиш документална лента за него. Решихме за новия филм с Калояна да забележим какво ново можем да прибавим към облика на Таня – нещо, което не е познато досега. В архивите открихме запис от 60-те година Малцина знаят, че Лолова е първата записана актриса от трупата на Сатирата. Ще забележим всички превъзходни български комедийни артисти – Парцалев, Анастасов, Лолова… Включих персонални записи телефон, които съм правил с Лолова. Всяка заран пиехме кафе в един интервал и гледахме дружно морето. Смятам за значими нейните откровения – не просто да разкажеш историята на актрисата, само че и да покажеш персонални нейни моменти. Има фотоси, които никой в никакъв случай не е разгласил на Таня ", сподели още Тошев.

Втората част на кино лентата е отдадена на последната й ария с Орлин Горанов – “За любовта ", на други последни нейни планове. “Имаме фрагменти от снимането на клипа за песента с нейно присъединяване “Кутийка за мемоари ". Виждат се и фрагменти от последната й роля в Българска национална телевизия – в лентата “Порталът ", където тя има знакова роля ", сподели още журналистът и водещ.

“Бих желал да й благодаря, не знам дали съм го правил задоволително, само че съзнавам, че всяка среща с нея е била огромен подарък. Голям късмет в моя професионален и житейски път е да бъда покрай Таня. Тя е един обичан човек ", сподели още Тошев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР