Животът на пенсионерите у нас след 2 десетилетия изобщо не

...
Животът на пенсионерите у нас след 2 десетилетия изобщо не
Коментари Харесай

Закъсваме за пенсии, ако системата не се реформира


Животът на пенсионерите у нас след 2 десетилетия въобще не наподобява розов. Това за следващ път стана ясно и от думите на министъра на труда и обществената политика Бисер Петков. В изявление за бТВ той удостовери опасенията, че без съществени промени в осигурителната система след 2040 година няма да бъде постоянна. Дотогава обаче проблеми няма да има, счита Петков.

"Актюерсикте планове сочат, че до 2040 година пенсионната система ще е постоянна. След това ще е нужна промяна ", изясни министърът във връзка информацията, че работещите сега, които са на към 40-годишна възраст, ще останат без пенсии поради демографската рецесия. В контраст на тази теза той подсети, че до 2037 година последователно ще нарастват стажът и възрастта за пенсиониране. И най-после те ще се изравнят за мъжете и дамите в България. В същото време обаче министърът предизвести, че достъпът до системата ще е все по-труден.

Относно безработица в страната ни Петков разяснява, че главният проблем на пазара на труда е неналичието на квалифицирани служащи. Във връзка с това се взимат ограничения против отпадането на възпитаници, както и за се стимулиране на майките да се връщат по-рано на работа след раждане, вместо да употребяват целия вероятен отпуск по майчинство. За тази цел са заделени 20 млн. лева за стратегия, по която родителите могат да аплайват за детегледачки, разгласи общественият министър.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР