Животът на национала ни по спортна гимнастика Дейвид-Джъстин Хъдълстоун трудно

...
Животът на национала ни по спортна гимнастика Дейвид-Джъстин Хъдълстоун трудно
Коментари Харесай

Национал по гимнастика учи руски, за да работи в ЦРУ

Животът на национала ни по спортна гимнастика Дейвид-Джъстин Хъдълстоун мъчно може да се опише на една страница. Той е единствено на 17 години (роден е на 9 август 2000 г.), само че има истории като за две кино ленти.

Заради бронзовия си орден от Европейския юношески олимпийски фестивал в Гьор през тази година, през вчерашния ден той бе отличен от БОК със златна значка. Награждаването бе в Националната изложба, която се обитава в някогашния царски замък.

Заобиколени от шедьоврите на Владимир Димитров-Майстора и още куп велики майстори на четката, беседваме със посочения за бъдеща звезда на родната гимнастика юноша, за живота му сред Хага, Карибите, Сан Антонио и София, за избора да се състезава за България и за потребността да учи… съветски език.

Дейвид е роден в Хага. Майка му е българка, а татко му - американец. Няма и годинка, когато фамилията му отпътува за Карибския басейн, по-специално Каймановите острови, където по проект би трябвало да останат не повече от 4 седмици, само че прекарват 8 години поради бизнеса на татко му.

Майка му Гергана е някогашна лекоатлетка, постоянно е обичала гимнастиката, само че за нея тя остава несбъдната фантазия. Именно тя първа вижда заложбите на сина си и едвам навършил 4 години го завежда в залата. Началото е мъчно, а Дейвид изобщо не е удивен.

 Гергана обаче не се отхвърля и наема треньори, които да го учат на гимнастика по един час дневно.

“Там упражнявах много време, само че нямаше никакво равнище. Въобще не можеше да се приказва за професионализъм. Но беше доста, доста красиво. Затова взехме решение да се върнем в България. Тук се срещнах с моя треньор Дамян Игнатов. Именно с неговото име са свързани моите огромни успехи”, споделя пред “Меридиан Мач” Дейвид.

Не крие, че животът му на Карибите е бил много лек - учебно заведение, след това плаж и колкото си желае свободно време. В момента майка му кара тир в Съединени американски щати, а татко му има бизнес за слънчеви панели.

“Сестра ми също е в София, само че аз пребивавам със съотборниците си в зала “Раковски”. Благодарение на тях и поддръжката им съм на сегашната висота. Подготвям се за европейското в Глазгоу през 2018-а”, добавя геният.

Дебютът му е на шампионата на Стария континент през 2014-а, където заема 12-о място в самостоятелния многобой. Класира се пети на финалите на кон с гривни и на успоредка при юношите. По думи на треньора му на такива триумфи България не се е радвала през последните 25 години, като изключим тези на Йордан Йовчев.



На континенталния шампионат през 2016-а отборно е 25-и, а за многобоя е първа запаса.

Самият Игнатов не стопира да хвали неговата външност и поведение, а съгласно легендата Йордан Йовчев младокът демонстрира извънредно възприятие към гимнастиката.

Идолите на Хъдълстоун са не един и двама. Палмата обаче е за японеца Кохей Учимура. “Той е необикновен. Има шест международни трофеи в многобоя. Три пъти е №1 на олимпийски игри. Но има и други, на които се удивлявам. Данчо Йовчев, да вземем за пример. От него виждам халките, несъмнено. Помага ми, когато може, само че е много ангажиран човек. С Краси Дунев сме другари, приказваме си за бъдещето, дава ми препоръки. Аз съм многобоец. Всички шест уреда са ми силни”, прям е Дейвид.

Голямата му фантазия се преплита през петте олимпийски кръга. Първата цел е Токио 2020, само че знае, че там ще бъде доста мъчно да вземе орден. Затова проектът му е да взе участие в още два-три висши спортни форума.



Междувремено ще учи за… шпионин. Да, вярно сте прочели. Това е другото огромно предизвикателство пред гимнастика, а точно един ден да работи в Централно разузнавателно управление на САЩ.

“За задачата би трябвало да знам съветски. Така сподели майка ми. А, аз я чувам. В момента изучавам отдалечено в едно частно американско учебно заведение. Остават ми две години до завършването. След това четири години ще съм в специфична гимназия, която ще ме приготви за ЦРУ”, не стопира да изненадва Хъдълстоун.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР