Животът на иранския президент Ебрахим Раиси и на министъра на

...
Животът на иранския президент Ебрахим Раиси и на министъра на
Коментари Харесай

Животът на иранския президент е в опасност след твърдо кацане с хеликоптер

Животът на иранския президент Ебрахим Раиси и на министъра на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан е " заплашен " след твърдото приземяване на техния хеликоптер в провинция Източен Азербайджан. Това сподели неназован ирански чиновник, представен от ТАСС, съобщи БГНЕС.

„ Все още се надяваме, само че известията от мястото за кацане на вертолета, са доста тревожни “, сподели служителят. Съобщенията гласяха още, че вертолетът не просто се е приземил твърдо, а е аварирал и напряко се е разрушил.

Началникът на Генералния щаб на иранските въоръжени сили Мохамад Багери подреди потреблението на всички сили на армията, Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война (IRGC) и полицията за търсене на хеликоптера, пренасящ президента Ебрахим Раиси. „ Всички благоприятни условия и средства на армията на Ислямската република, IRGC и полицията би трябвало да бъдат употребявани за осъществяване на издирвателни и избавителни интервенции в региона, където хеликоптерът на президента и неговите спътници се разрушиха “, представен е Багери от иранския ефирен канал IRIB.

Първоначалните известията за случая бяха извънредно спорни и неразбираеми . Хеликоптерът на иранския президент Ебрахим Раиси е направил „ твърдо кацане “ в неделя, заяви иранската държавна телевизия, без да даде повече детайлности. Инцидентът е станал покрай Джолфа, град на границата с Азербайджан, на към 600 км северозападно от иранската столица Техеран. Според някои локални медии външният министър Хосейн Амир-Абдолахян и локални чиновници са пътували в същия вертолет. Съобщаваше се също, че кортежът от президентски вертолети са били три, като два от тях наред са стигнали до крайния си пункт, в тях е имало министри и публични лица.

Раиси беше в провинция Източен Азербайджан по-рано през днешния ден, с цел да открие язовир на река Арас дружно с азербайджанския си сътрудник Илхам Алиев. Това е третият язовир, който двете страни построиха на река Арас.

Държавните медии заяви, че спасителите се пробват да доближат до мястото, само че са били възпрепятствани от неприятните метеорологични условия в региона. Съобщава се за мощен дъжд и вятър.

По-късно организация Мехр заяви, че с президента всичко е наред и той пътува с конвой от коли. Но не след дълго организация в профил това свое известие.

На собствен ред държавната организация ИРНА посочи, че вертолетът с Раиси се е приземил твърдо до град Верзеган покрай иранско-азербайджанската граница. Вътрешният министър удостовери случая, а също че спасителите към момента не са стигнали до мястото на случая.

В известие на Telegram-канала на държавната телевизия Press TV се споделяше, че хора от обкръжението на иранския президент Ибрахим Раиси са се свързали с командния център след случая, което дава вяра, че няма починали при злополуката.

В 16:53 българско време организация ИРНА заяви, че спасители са пристигнали в региона на случая и са почнали търсене, в интервенцията вземат участие 16 отряда, само че провеждането й е затруднено от мъгла и терен. Към региона е изпратен и хеликоптер със спасители, само че той не е съумял да кацне заради метеорологичните условия и е бил заставен да се върне.

Малко по-късно пристигна и известието за застрашения живот на президента и спътниците му.

Вицепрезидент на страната Мохсен Мансури дружно с няколко представители на държавното управление е отправили към град Тебриз, административен център на иранската провинция Източен Азербайджан.

В Иран летят разнообразни хеликоптери, само че интернационалните наказания затрудняват набирането на части за тях. Военновъздушният му флот също значително датира отпреди Ислямската гражданска война от 1979 година

63-годишният Раиси е президент на Ислямската република от юни 2021 година. Той е последовател на твърдата линия и преди този момент е управлявал правосъдната система на страната. Той е считан за протеже на висшия водач на Иран аятолах Али Хаменей и някои анализатори допускат, че би могъл да размени 85-годишния водач след неговата гибел или отдръпване от поста.

Иран въоръжи Русия във войната ѝ против Украйна, както и предприе масирана офанзива с дронове и ракети против Израел по време на войната му против линията Газа.

Иран продължава да въоръжава и марионетни групировки в Близкия изток, като йеменските бунтовници хути и ливанската „ Хизбула “.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР