Животът на една жена се променя драстично след раждането, защото

...
Животът на една жена се променя драстично след раждането, защото
Коментари Харесай

7 неочаквани промени, които се случват в тялото на жената след раждането на дете

Животът на една жена се трансформира фрапантно след раждането, тъй като тя би трябвало да носи отговорност както за себе си, по този начин и за бебето си. В тялото на младата майка също настъпват огромни промени.

Ето по какъв начин тялото на дамата се трансформира, откакто е дало живот:

1. Гласът се трансформира

Гласът на жена, която е родила дете, се трансформира - той става по-нисък и по-монотонен. Това е заключението, до което стигнаха учените от университета в Съсекс. Една година след раждането, женският глас се връща към първичната си периодичност.

Изследователите допускат, че тези промени са породени от хормоналните промени.Това е по този начин, тъй като равнището на половите хормони фрапантно понижава след раждането и може да повлияе на гласните струни. Според учените оптималната височина на гласа нажена, която е родила пада до 44 Hz или 2.2 полутона. Това е равно на почти 2 ноти за пиано.

Тази смяна обаче има и друго пояснение. Експертите считат, че хората с невисок глас се смятат за по-компетентни и зрели. Ето за какво дамите могат подсъзнателно да трансформират тембъра си, с цел да се приспособят към новата си роля на майка.

2. Безпокойството се усилва

На младите майки постоянно се споделя, че би трябвало да бъдат спокойни, само че истината е, че е невероятно. Обикновено жена, която е родила дете скоро, е изплашена и се тормози за всичко, като да вземем за пример, в случай че бебето плаче, в случай че бебето не плаче, в случай че бебето спи прекалено много, в случай че бебето не спи задоволително и така нататък Но това е обикновено. Това се дължи на хормона окситоцин, който продължава да усилва равнищата на тревога.

Окситоцинът стартира да се секретира интензивно незабавно след раждането. Той оказва помощ на матката, която се е разтегнала по време на бременността, да се свие. Друг хормон, наименуван прогестерон, е виновен за релаксацията на нервната система и може да помогне в тази обстановка, само че е на най-ниското си равнище незабавно след раждането.

Окситоцинът се назовава още хормон на любовта и разрешава на дамата да усети тази невероятна деликатност към новороденото. Това възприятие си коства цялото безпокойствие, което идва с него, нали?

3. Мозъкът работи по-добре

Учените са разкрили, че дамите стават по-умни след раждането. Мозъкът става по-голям, с цел да отговори на потребностите освен на притежателя си, само че и на потребностите на бебето. Ето за какво младите майки могат да бъдат по-добри служащи от сътрудниците си, които нямат деца. " Да бъдеш по-ефективен в процеса на взимане на решения, да бъдеш прочувствено резистентен, може би да участваш в разнообразни тактики за решение на проблем... това ми звучи като прелестен изпълнителен шеф или управител,” споделя Кели Ламбърт, която учи женските мозъци по време на и след бременност.

4. Тялото е готово за нова бременност

Имунната система на дамата отслабва фрапантно по време на бременността - това е належащо, с цел да се попречи на организма да отхвърли непознатите фетални кафези и да провокира импровизиран аборт. Това са регулаторни Т-клетки, които са виновни за живота на плода в матката, като подсигуряват, че имунната система на майката няма да отхвърли плода. Учените са разкрили, че тези кафези остават в тялото на майката още 4 до 5 години след раждането и са подготвени да активизират тялото допустимо най-бързо при положение на развиване на нова бременност.

Това е повода, заради която дамите постоянно признават, че за тях е доста по-лесно да носят второто бебе - всичко това e, тъй като имунната им система е изцяло подготвена за него.

5. Връзката с бебето се образува на физическо равнище

Физическата връзка, която бебето има с майка си, не стопира след раждането. Учените от Университета Алберта в Канада откриха, че клетките на бебетата могат да останат и да действат в тялото на дамата.

Изследователите стигнали до заключението, че клетките на детето могат да обхванат през плацентарната преграда в тялото на майката и да продължат да действат там. Междудругото, мъжките кафези в мозъка на дамата могат да понижат риска от заболяването на Алцхаймер.

6. Тялото се възобновява

Това се дължи на кръвта на плода - тя стартира процесите на регенерация в тялото на
майката. Ембрионалните кафези оказват помощ на бременната жена раните й да зарастват по-бързо и даже могат да предотвратят и лекуват съществени болести. Например, чернодробна биопсия на бременна жена с хепатит С, която е спряла лекуването, демонстрира усъвършенстване. Учените открили, че източникът на клетките на черния дроб са клетките на плода.

Освен това, бременността може да удължи живота, само че най-много в случаите, когато бременността настава по-късно в живота. Учените открили, че дамите, които са имали деца на по-голяма възраст, са живели по-дълго от други. В същото време възрастта на първата бременност и плодовитостта не са свързани с продължителността на живота при дамите.

7. Рискът от рак понижава

Механизмът, който защищава дамите от някои типове рак, " се включва” след раждането. Например, дамите, които раждат бебетата си на по-млада възраст, имат по-малък риск от рак на яйчниците и ендометриума. Рискът понижава при всяка цялостна бременност. Момичетата, които са станали майки преди 25 години и кърмят бебетата си, са по-малко податливи на рак на гърдата.

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР