Животът на един типичен тибетски будистки монах включва откъсване от

...
Животът на един типичен тибетски будистки монах включва откъсване от
Коментари Харесай

Най-щастливият човек живее в една стая и има малко дрехи

Животът на един характерен тибетски будистки духовник включва отделяне от безредната модерност в обятията на манастир в планината. Матю Рикард не е характерен духовник.

Роден във Франция през 1946 година в фамилията на видни родители - татко му е мъдрец, а майка му художник, Рикард получава докторска степен по молекулярна генетика в влиятелния институт Pasteur, преди да посвети живота си на будизма в Хималаите.

Той е учил при редица изтъкнати преподаватели, преди да стане духовник на 30-годишна възраст и да превежда от френски на Далай Лама през 1989 година

Рикард написа книга дружно с татко си през 1997 година със заглавие " Монахът и философът ", която се трансформира в неочакван бестселър във Франция. И откакто медиите го виждат, той насилствено се трансформира в нещо като звезда, написа profit.bg.

Западните медии го афишират за " най-щастливия жив човек ", откакто мозъчните му талази са регистрирани като едни от най-силните измежду останалите монаси в изследване на Университета в Уисконсин за медитацията през 2000 година

Под управлението на Далай Лама, Рикард взема решение да употребява медиите, с цел да разпространява уроците си по рационализиране на щастието и алтруизма, а неговият дял от приходите от работата му се насочва към нестопанската му организация Karuna-Shechen.

В взаимозависимост от годината, Рикард може да прекарва по-голямата част от времето си в чужбина или в други манастири, да приказва с аудиторията на международни конгреси, само че същинският му дом е в манастира Шечен в Непал.

Когато е у дома, денят на монаха стартира в ранни зори, гледайки по какъв начин слънцето се издига над планините.

Неговият дом се състои от една стая, в която има дребна кухня и парче трева начело. " Чрез простотата стигаме до вътрешен мир ", споделя Рикард, представен от T+L.

Мъжът в никакъв случай не е разрешавал да бъде фотографиран неговият дом, тъй като той остава най-истинското му бягство от света.

Рикард е вегетарианец, който има вяра, че " Всяко създание има богатство, което чака да бъде разкрито ". Подобно на множеството тибетски будистки монаси в манастира, той живее на диета, формирана най-вече от плодове и зеленчуци.

71-годишният мъж медитира още от 20-те си години и практикува няколко форми на медитация.

Когато мракът падне над планината, Рикард се насочва към леглото и заспива към 21:00 или 22:00 часа.

" Щастието не е нещо, което се случва с нас, а умеене, което би трябвало да се развие ", споделя той. То се усъвършенства посредством приемането на неща отвън нашия надзор и посвещение на живот на съчувствие.

" Всеки час прекарвайте 10 секунди, с цел да пожелаете на някого благополучие ", предлага Рикард. " Това е трансформиращо. "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР