Животът на 75-годишен пациент с голяма коремна и гръдна аневризми

...
Животът на 75-годишен пациент с голяма коремна и гръдна аневризми
Коментари Харесай

Съдовите хирурзи на УМБАЛ „Света Екатерина“ спасиха живота на пациент с няколко големи симптоматични аневризми на гръдна и коремна аорта

Животът на 75-годишен пациент с огромна коремна и гръдна аневризми бе избавен чрез комплицирана хибридна интервенция, осъществена от съдовите хирурзи на УМБАЛ „ Света Екатерина ".

Иванко постъпва в лечебното заведение в условия на неотложност, с недоволства от мощна болежка в региона на корема и ляво подребрие. Насочен е от друго лечебно заведение, където е осъществен скенер с контрастна материя и е открита огромна торакоабдоминална аневризма със арестувано скъсване в региона на коремната аорта, което е евентуално животозастрашаващо положение. Пациентът е с голямо уголемение на аортата, което стартира още от дъгата, намираща се в гръдния панер и продължава надолу към коремната аорта и илиачните съдове. Заболяването е сложно и объркано, тъй като съвсем цялата аорта е изумена от аневризмална болест, а тази в региона на корема крие висок риск от скъсване, което нерядко приключва съдбовно.

Екипът от експерти в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хиругия на УМБАЛ „ Света Екатерина " отпред с проф. Валентин Говедарски приготвят пациента за ендопротезиране на аортата, което е най-щадящият способ, даващ опция за бързо възобновяване, изключително при пациенти с голям брой съпътстващо болести. За ендопротезирането на целия сектор на аортата в гръдната клетка и корема са нужни огромен брой консумативи, като покритите стентграфтове, които се вграждат са съобразени с размера на аортата на пациента, с цел да може да обхване здравите й сегменти и да покрие аневризмалните разширения.

Интервенцията се състои от три стадия, които са направени в 2 оперативни дни. В първия стадий на интервенцията съдовите хирурзи в състав проф. Валентин Говедарски, доктор Елица Димитрова, доктор Димитър Борисов и доктор Димитър Чернев правят дебранчинг на съдовете. Хирурзите взимат кръвотока от дясната сънна артерия, която няма да бъде покрита от стентграфта и го придвижват до лявата сънна артерия. След това взимат кръвоток и от лявата сънна артерия, правейки байпас към лявата ръка, като по този метод се изключва риска от исхемия на ръката след слагане на стентграфта.

В идващия стадий на процедурата хирурзите правят ендопротезирането и вграждат 6 стентграфта. Те разгъват стентграфтовете нагоре в торакалната аорта, включително покриват лявата сънна и подключична артерия, кръвоснабдаващи надлежно мозъка и лявата ръка, които към този момент са преместени към дясната сънна артерия, след което слагат абдоминалната аортна протеза.

След хибридната намеса, пациентът се възвръща с дълъг рехабилитационен развой. В момента Иванко е клинично здрав, възобновен, раздвижен до изправен стоеж и му следва изписване.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР