Животът на 1 милион души може да бъде спасен всяка

...
Животът на 1 милион души може да бъде спасен всяка
Коментари Харесай

Мерките срещу климатичните промени могат да спасят 1 млн. души годишно

Животът на 1 милион души може да бъде избавен всяка година, в случай че се понижи замърсяването на въздуха, разгласи Световната здравна организация (СЗО), цитира БТВ.

В отчет на СЗО се акцентира, че основният извършител на климатичните промени е изгарянето на изкопаеми горива. Това предизвиква 7 милиона смъртни случая по света и коства на обществените системи над 5 трилиона $ годишно.

3 годишната Лия, която има хронично заболяване, диша с инхалатор. Опитваме се да не я държим на открито, преценяме самата обстановка, само че инхлатора ни оказва помощ в доста от тези моменти, споделя майката на детето.

Въпреки че равнищата на финни прахови частици през днешния ден са в нормата, става известно други замърсители въздействат на здравето ни. Дори в ден като днешния във въздуха, който дишаме има забележителна централизация на тежки метали като олово, мед, цинк и кадмий. Те попадат във въздуха най-вече от битовото отопление и индустрията.

Според проф. Георги Рачев, климатолог, те посредством дихателната система попадат в организма като олово и мед се натрупва в нашите кости.

Според лекарите това води освен до редица хронични болести, само че и такива на сърдечно-съдовата и нервна система. Започнаха да излизат някои изявления свързващи замърсяването на въздуха, особено това с тежки метали с заболяването на алцхаймер, с аутизъм, показва и доктор Диана Лекова, пулмолог.

Столичната община през днешния ден одобри спомагателни ограничения в битката против мръсния въздух – „ зеленият билет” ще бъде въвеждан при прогноза за дни с мъгла, инверсия, безветрие. Няма да се чака да се да се потвърди, че има замърсяване. Така повече хора могат да възнамеряват да оставят колата и да изберат градския превоз.

Най-актуалните данни за замърсеността на въздуха можете да видите ТУК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР