Животът е по-ценен… Имай търпение. Замълчи. Направи каквото иска –

...
Животът е по-ценен… Имай търпение. Замълчи. Направи каквото иска –
Коментари Харесай

Търпението е много опасно нещо!

 Животът е по-ценен…

„ Имай самообладание. Замълчи. Направи каквото желае – за какво да се карате? “ – всичко е правилно и вярно.

Наистина няма смисъл да спорим. Можем единствено да умрем, само че няма потребност да се караме. Това е неприятно – свада. Но всяко пригаждане, както е писал мъдрият Фройд, е дребна гибел.

Всеки път, когато би трябвало да изтърпите нещо, което опонира на вашите вътрешни насоки и полезности, дребна част от личността ви умира. Случва се дребна психическа гибел.

А формулата е елементарна: първо психическа гибел, след това обществена, след това биологична. Емоциите не изчезват на никое място, те остават вътре и ни убиват. Въпреки че се усмихваме и приказваме общително с човек, чиито хрумвания, дейности и тирада са изцяло противоположни на нашите.

Но вие би трябвало да стоите до подноса и салфетката, да се усмихвате раболепно и да кимате в очакване на бакшиш. Въпреки че бакшишът е подозрителен, това е просто неналичието на свада. И способността да останеш прелестен човек в очите на противен човек. Обикновено няма друга изгода. А облагата е ужасна.

Всяка акомодация е дребна гибел. Може би невроните на мозъка умират, може би част от душата изсъхва и умира, само че това е рисково и нездравословно нещо да се адаптираш непрекъснато и да се усмихваш. И да застанеш в поза на прислужник на масата, чакайки поръчката …

Дипломацията е друго. Това е науката по какъв начин да се построяват връзки на равна основа, като се извлича взаимна полза и се поддържа мир. А акомодацията и търпението са рискови неща. Не е нужно да вършим това, което те желаят, в случай че ние не го желаеме. И не е нужно да мълчим, в случай че би трябвало да отговорим.

Животът е по-ценен, нали знаете. И не можеш да си купиш здраве с бакшиш. И е належащо да се приспособяваме не към дребни тирани с напомпано самочувствие, а към живота. Да оцелеем, да живеем и да радваме другите с плодовете на своя труд.

Автор: Анна Кирянова


Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР