Живот ще има и след коронавируса, но не си ли

...
Живот ще има и след коронавируса, но не си ли
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Ако не опазим хората и бизнеса с директни мерки, няма да има живот в България

Живот ще има и след ковид, само че не си ли опазим хората и бизнеса с директни ограничения, той няма да е в България. Това съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция самостоятелният финансов специалист Мика Зайкова.

Според нея държавното управление би трябвало да подкрепи непосредствено хората с финансова помощ и да облекчи бизнеса с неплащане на Данък добавена стойност за най-малко няколко месеца. Необходими са ограничения и за самонаетите, които са към 800 хиляди в България, както и за всички хора от дребните обитаеми места, счита Мика Зайкова.

Експертът даде образец по какъв начин може да се направи непосредствено подкрепяне на семействата по образеца на други страни - в Съединени американски щати всеки американец ще получи по 1500 $, всяко британско семейство ще получи за три месеца по 10 000 паунда, всеки човек в Германия - 900 евро, във Франция и в Гърция - 600 евро, в Кипър - 400 евро ", уточни Мика Зайкова.

Тя счита, че мярката 60/40 е помощ от страната, само че не огромна, тъй като дребният бизнес няма да може да заплати тези 40 %, защото няма от кое място да ги вземе при затворен магазин, ресторант, хотел.

За подпомагането на компаниите Зайкова описа, че в другите страни е избран някаква аршин за понижаване на оборота, по отношение на който компаниите се подкрепят с понижаване на Данък добавена стойност или освобождение от Данък добавена стойност за избран интервал. " В Кипър е избрана граница за всички компании, които имат понижение на оборота си най-малко 25 %, във Франция границата е 40 %, уточни специалистът. Малкият бизнес в Кипър два месеца няма да заплаща Данък добавена стойност, никой няма да му го търси, сподели Зайкова.

Според нея ограниченията, които взе държавното управление по повод и на бизнеса, и на популацията, се свеждат до облекчение взимането на кредите, а в тази обстановка що се касае до дребния и до междинния бизнес, както и за хората, взимането на заеми е контрапродуктивно, тъй като по този начин се задлъжнява.

Зайкова счита, че и ограниченията за така наречен данъчни ваканции до юни също не са ефикасни, тъй като има отсрочване на заплащането, само че не и анулиране.

Според специалиста за възрастните хора също няма никаква директна помощ. Великденските добавки от 40 лв. за пенсионерите не са помощ за рецесията с ковид. " Великденски дават, както дават и коледни, а и отново се хвалят, че 1,2 млн. пенсионери са под линията на беднотия ", добави Зайкова.

" Но да оставим възрастните, по този начин или другояче ние, дружно с целия свят сега вършим пенсионна промяна, тъй като старите умират и ще спасим пенсионните фондове, само че би трябвало да помислим и за младите ", сподели Зайкова. Според нея Владислав Горанов

" пази бюджета, пази фискалния запас, а не мисли за това, което ще убие България на следващия ден, тъй като няма ли бизнес, България няма да я има ".

Брутният вътрешен продукт се чака да се свие с до 3 и повече %

и да се занули, счита Зайкова

Според Зайкова Брутният вътрешен продукт се чака са се свие с 3 и повече % и даже да се занули. Туризмът не е толкоз значим за Брутният вътрешен продукт, тъй като е 13 % от Брутният вътрешен продукт, само че е значимо потреблението - 80 % от него се образува от ползване. Когато компаниите банкрутират и популацията няма пари самун да яде, няма по какъв начин да се качи потреблението, разяснява Зайкова. Тя предвижда, че и инфлацията ще пораства поради повишените цени на съществени артикули и медикаменти. В момента има завишение на цените, само че това не се дължи на магазинерите и аптекарите, а на цените на едро, на влошените транспортни връзки и на това, че нямаме задоволително локално произвеждане, сподели Зайкова.

Тя счита, че държавното управление е трябвало да направи разбор, сходен на този, който беше изработен от Института за пазарна стопанска система, да предвижда и пресметна загубите, и да реши ограниченията по отношение на тях. Като страна с един от най-малките външни задължения, можем да бъдем по-гъвкави, счита Зайкова. Кипър и Франция имат директни ограничения за хората и бизнеса, а са с дълг над 100 % от Брутният вътрешен продукт, добави специалистът.

Зайкова счита, че с увеличението на капитала на Българската банка за развиване, която ще дава гаранции пред комерсиалните банки за взимане на заеми от компаниите, ще се помогне най-вече на 10 % от компаниите.

Експертът предвижда още по-голям отлив на вложения след рецесията с ковид. " Ние и преди да имахме този проблем, нямахме вложители, които да желаят да вършат нещо тук - нашите вложения растяха поради пазаруването на държавните скъпи бумаги, вили и жилища, а финансови вложения, вложения в действителния бранш, които да създават спомагателна добавена стойност и да образуват облага, нямахме. Занапред, в случай че не спасим бизнеса, няма и да имаме ", разяснява Зайкова.

По отношение на ограниченията за битка с ковид, специалистът Мика Зайкова разяснява, че е добре, че има и Медицински съвет, към премиера, който дава експертни отзиви отвън статистиката на оперативния щаб.

Според нея е добре, че са отделени пари за хората на първа линия - за медицинския личен състав и хората от полицията, само че има и такива, които са и втора линия и имат потребност от помощ - продавачите в магазините, в аптеките, обслужващите банките и застрахователните акции, които нямат никакви защитни средства и всеки ден рискуват живота си. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР