Живописното селце Лещен се намира в Западните Родопи, на около

...
Живописното селце Лещен се намира в Западните Родопи, на около
Коментари Харесай

Лещен - една приказка с носталгия по миналото

Живописното селце Лещен се намира в Западните Родопи, на към 15 км от Гоце Делчев и на към 8 км от село Гърмен.

Мястото е известно измежду туристите поради достоверния си тип и старите къщи, които датират от епохата на Възраждането (XVIII – XIX век).

В момента в Лещен има към 15 реставрирани къщи, които носещи духа и атмосферата на предишното, а множеството от тях оферират настаняване, с цел да може посетителите да се насладят на този същински парадайс и да се потопят в неповторимата атмосфера на мястото.

Пристигайки в селото, най-добре е да оставите колата на площада и да поемете без съответна посока по дребните калдъръмени улички. 200-годишните къщи в близост ще ви основават чувството, че сте попаднали в един друг свят. От доста места в селото пък се открива и красива панорамна панорама към Пирин. Със сигурност ще остане с цялостни очи и леко сърце.

При разходката не пропускайте да надникнете и в църквата “Света Параскева”, която впечатлява с 300-годишния си купел. Специално място в нея заемат стенописа “Възнесението на Свети Илия”, както и иконите “Света Неделя” и “Света Параскева”.

Преди няколко години църквата е опожарена, само че през 2014 година е възобновена изцяло, с помощта на доброволци.

Легендата преплита историята на църквата в Лещен с историята на едноименната черква в село Голо Бърдо в рамките на днешна Албания. Последната била издигната през 1666 година. След като българите от Голо Бърдо всеобщо се преселват в Лещен, те донасят камък от онази черква и го поставят в основите на храма в Лещен, който също кръщават на светата Параскева.

Читалището на селото пази мемоари от неговото минало и културно завещание. Различни принадлежности, носии, даже музикални принадлежности, сигурно ще обогатите знанията си за тази част от България.

През 1891 година Георги Стрезов написа за селото:

“Лящин, село в полите на един доспатски клон, 1/2 час до левия бряг на Канина. Пътят от Неврокоп до Фотовища е еднакъв, а отсам се захваща стеснен и стръмен. Обикновен ход захваща 4 часа. На първо място стои скотоводството. Българска черква. Къщи 56, българе. Най-последно българско село; оттатък захваща Рупчус. Като най-затънтено в Лящин селянете са страшни суеверци. За да се лекуват или поучават от цялата околия, дохождат при врачките в Лящин”.

Най-голямата атракция на селото обаче е Глинената къща. Въпреки че за разлика от останалите къщи тя няма 200-годишна история, отново притегля вниманието на туристите.

Вдигната напълно от глина, дърво и плява къщата наподобява, като част от сцена във “Властелинът на пръстените”. Всеки миг очаквате зад ъгъла да се появи някой вълшебник и да ви поведе на незабравимо странствуване. Цялата къща се състои от една стая със лична баня. Ако желаете да се почувствате по-близо до природата, можете да наемете къщата и да пренощувате в нея. И умерено, тя също разполага с удобствата, без които не можем.

Можете да запазите своите нощувки и в някоя от петнайсетте реставрирани къщи. Всички те пазят атмосфертата на мястото, само че оферират и удобствата, на които сме привикнали в актуалния си живот. Кръчмите в селото ще ви нагостят вкусно с апетитни оферти, приготвени от екологично чисти артикули. Кюфтета с кълцано месо, цяла печена кокошка или пък палачинки с домашно сладко - в Лещен несъмнено можете да задоволите засиления си от чистия въздух вкус.

Какво можете да разгледате край Лещен?

Ако Лещен към този момент ви е очаровал, можете да се разноските и до Ковачевица, която не отстъпва по сексапил и неповторима атмосфера. Каменните къщи на два ката и тук са наобиколили симпатичните калдъръмени улички. Разходете се по тях, попийте атмосферата на това достоверно местенце и поседнете в някоя от кръчмите с вкусно приготвена домашна храна. Над селото има малко параклисче, където можете да запалите свещичка. Църквата “Свети Никола” също е наложителна спирка при обиколката. Ковачевица се намира единствено на 8км от Лещен, които можете да минете за към 15 минути с кола.

На 8 км от Лещен се намира и балнео курорта Огняново. Известен с минералните си извори, там можете да намерите чудни места за настаняване и да останете за една същински възстановяваща спа отмора.

Друго удивително селце е село Рибново. То се намира на 28 км от Лещен, само че пък по този начин и по този начин сте пристигнали толкоз надалеч, използвайте случая да го разгледате. Селото е част от община Гърмен и е известно най-много с огромните помашки сватби, които се провеждат там. Населението се състои основно от мюсюлмани, наричани помаци, които са към 3000. Сезонът на сватбите е зимата. Те са толкоз обилни и любопитни, че привлякоха вниманието и в чужбина.

Планината край Лещен също има какво да предложи за по-запалените туристи. Само на 14 км от Ковачевица се намира скалното образувание “Козият камък”. Върху него са издълбани 120 дупки, идентични по диаметър и дълбочина. Учените допускат, че камъкът е антична астрономическа карта на тракийското племе баси.

Съвсем близо, единствено на 5км северно от Ковачевица, се намират ждрелото на река Канина и водопадът Сини вир. Името на река Канина значи “кървава река”, а Сини вир носи името си от синьо-зеления цвят на водите си. Още в центъра на Ковачевица ще видите табела за водопада. След като оставите колата имате лек преход от към час, с цел да стигнете до самия водопад. Можете да разгледате и красивото ждрело.


Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР