Живописни видеоклипове в YouTube с много екшън, кариерни центрове из

...
Живописни видеоклипове в YouTube с много екшън, кариерни центрове из
Коментари Харесай

Бундесверът ще привлича жени и мигранти

" Живописни видеоклипове в YouTube с доста екшън, кариерни центрове из цяла Германия, имиджови акции за милиони. " Така наподобяват напъните на немската войска да набере нови фрагменти, написа " Вестдойчер Рундфунк " (ВДР). А АРД осведоми, че в Щутгарт даже самият министър на защитата Борис Писториус е пристигнал в един от кариерните центрове на армията, с цел да притегля нови фрагменти.

Бундесверът от години има проблеми с попълването на редиците си. А по проект до 2031-а година армията на Германия даже би трябвало да нарасне - да включва 203 000 бойци. В момента те са към 180 000 души сега, като от края на 2021-а броят им дори леко е намалял.

Дори пълномощничката на Бундестага за въоръжените сили не има вяра, че плануваната бройка на армията може да бъде достигната до 2031-а година, отбелязва немската медия. " Предприетите до момента ограничения " явно не са задоволителни, съобщи неотдавна социалдемократката Ева Хьогл. Необходими са " обилни старания ", с цел да стане Бундесверът по-привлекателен за младежите, счита тя.

Интерес липсва

Според последния отчет на Хьогл предходната година, когато държавното управление разгласи " преломен миг " поради съветската инвазия в Украйна, Бундесверът е получил малко под 44 000 заявки от претенденти. Това е спад с 11 % по отношение на миналата година. Делът на напусналите новонаети бойци също е доста висок - 21 на 100. В края на предходната година към 18 700 офицерски позиции във въоръжените сили са останали незаети, което значи, че съвсем всяка шеста военна служба е била вакантна.

И през актуалната 2023-а година обръщане на наклонността не се обрисува, отбелязва ВДР. А  " Шпигел " заяви, базирайки се на представител на Бундесвера, че сред януари и май тази година претендентите са били с към седем % по-малко, в сравнение с в същия интервал на 2022 година.

Причините за спада в интереса са многочислени. Във времена на дефицит на квалифицирана работна ръка конкуренцията е жестока: частният бранш примамва с гъвкаво работно време, грижи за децата и по-високо възнаграждение, а Бундесверът от години се бори и с дефектно или с изчезнало съоръжение. Много казарми са в окаяно положение, показва Ева Хьогл. Именно заради това военният министър Писториус планува огромни вложения в тяхното саниране, както написа Втора немска телевизия ZDF.

А евентуално водената с изключителна грубост война в Украйна също възпира някои от евентуалните претенденти за армията. С оглед на новата обстановка на опасност за сигурността в Европа, рискът в бъдеще Бундесверът да се занимава с бойни мисии се е нараснал, отбелязва ВДР.

Повече дами и повече мигранти в армията?

Изследване на Центъра за военна история и обществени науки към Бундесвера показва, че претендентите за немската войска са наясно с това. Изследването установи, че желанието за вършенето на значима за обществото работа била най-важната движеща мощ за младите бойци. Кандидатите за Бундесвера обаче чакат и действителна вероятност за своята кариера, положителни благоприятни условия за обучение и активност в сфера, която в действителност ги интересува.

Поради всичко това федералният министър на защитата Борис Писториус приканва повече дами да се причислят към Бундесвера. С изключение на региона на медицинските услуги, делът на дамите в армията е едвам 10 %, посочи той. " Това е прекомерно малко ", разяснява Писториус. Ще бъдат привличани и повече хора с миграционен генезис - група,  която също към момента не е задоволително добре показана. А това се разминава с желанието на Бундесвера да бъде " войска на жителите ", акцентира Писториус, представен от ВДР.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР