Живко Даскалов е роден на 13 март 1979 г. в

...
Живко Даскалов е роден на 13 март 1979 г. в
Коментари Харесай

Чуждестранните туристи в Слънчака въртят големи шашми

Живко Даскалов е роден на 13 март 1979 година в Айтос. Завършил е стопанска система в Пловдивския университет. Влиза в системата на Министерство на вътрешните работи през 2005 година и минава цялата подчиненост, до момента в който стига до връхната точка на основен контрольор. Дълги години е шеф на бранш „ Убийства” в ОДМВР-Бургас. Разкрил е десетки тежки престъпни закононарушения, служител на реда на годината 2014. Оглавява най-натовареното отделение на Министерство на вътрешните работи в страната - РУ-Несебър от началото на 2015 година

В изявление Даскалов даде повече детайлности към случай с английския екскурзиант, който в понеделник опита да излъже служителите на реда, че е ограбен по време на почивката си в к.к. Слънчев бряг, с цел да получи обезщетение от застраховката на скъпия фотоапарат.

-Г-н Даскалов, казусът с британския екскурзиант, който опита да инсценира кражба на пари и безценен фотоапарат, пращайки полицейските ви чиновници за зелен хайвер, първи ли е за този сезон? Ще алармирате ли посолството на Англия у нас?

- Имайте поради, че сме при започване на сезона, нищо изненадващо няма в държанието на въпросния курортист. Засега е първият случай, при който сме открили машинация. През 2017 годината разкрихме 18 сходни „ кражби”, които с помощта на взаимната ни работа с сътрудниците от ГПУ Летище-Бургас успяхме да осуетим. Туристи и от други националности практикуват тази машинация. Повечето са ни ясни още до момента в който разказват казуса си при нас и упорстват да си вземат документа, с който да си получат парите от застрахователя.

-Доколкото ни е известно непознатите дипломатични сили са вманиачени да пазят своите жители и жители, сочейки България по света като място с вихреща се престъпност. Не може ли да се реагира по-остро и за наставление?

- С Британското посолство работим взаимно, чиновниците са осведомени с тези наши констатации. Чрез посолството, както и с туроператорите организираме постоянно превантивни акции, с цел да спрем това „ явление”. Не е единствено по нашето Черноморие. Не бих се заел с дейности и изказвания по такива измами, тъй като става въпрос за дипломатически връзки.

-Дайте ни повече детайлности към този екскурзиант и по какъв начин разбрахте, че той ви мами? Смятаме за наш дълг като публицисти да оповестим тази машинация в елементи.

-По принцип работят по този начин: декларират, че са били ограбени няколко дни след „ кражбата”, а от време на време пуснатите недоволства са 1-2 дни преди полета им на връщане. За нас това е сигурен знак, че обстановката е съмнителна и започваме да я проверяваме. Подаваме сигнал към сътрудниците от летището, които от своя страна ревизират персоналните им движимости и съвсем постоянно откраднатото се оказва в багажа на туристите. Но има и такива, които под въздействие на алкохол или по други аргументи вземат решение да продадат движимостите си, харчат си парите, а след това се жалват, че има били откраднати. Това е доста труд и загуба на скъпо време, преводи, разпити, вместо да хвърлим старания за откриване на действително закононарушение.

-Вие ръководите най-тежкото полицейско ръководство към този момент 3 години. Достатъчни ли са способените дознатели, с цел да „ надушат “ и разобличат сходни измамници?

- Най-опитните чиновници вземат участие в инспекцията на постъпващите сигнали и те съумяват да уловят тези погрешни данни, които са ни били подадени от туристите. Има профилирани техники и признаци, които не е удачно да бъдат оповестявани в медиите.

-В какъв % за тези материали имате подозрения, че са машинация, за обогатяване от застраховката?

- Най-често на черно продават телефони, преносими компютри, фотоапарати или друга техника. Преди да дойдат на отмора те ги застраховат в страната, от която са, и задачата е да получат обезщетение за тези предмети, като настояват, че са им били откраднати по време на ваканционния интервал.

Източник: flagman.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР