Живка Петкова е мениджър в консултантския екип на PwC за

...
Живка Петкова е мениджър в консултантския екип на PwC за
Коментари Харесай

Как компаниите измерват своите социални инвестиции

Живка Петкова е управител в консултантския екип на PwC за Югоизточна Европа с над 10 години опит. Тя води огромни трансформационни планове за стратегическо обмисляне, организационно преструктуриране и дизайн и усъвършенстване на процесите, свързани с ръководството на хора. Има богат опит както с локални, по този начин и с световни организации в разнообразни браншове. Ренета Мамасян също е управител в консултантския екип на PwC за Югоизточна Европа. Тя има богат опит в ръководството на планове, както в обществения, по този начин и в частния бранш. Ръководила е редица планове, свързани с разнообразни аспекти на устойчивото развиване, в това число обективен преход към въглеродно неутрална стопанска система, зелени публични поръчки, енергийна успеваемост и възобновими енергийни източници, ръководство на отпадъците. " Капитал " е медиен сътрудник на консултантската компания PwC в проведения от нея конкурс ESG Awards, който ще отличи български компании с устойчиви практики. Крайният период за кандидатстване е 31 юли 2022 година, а.
Вече мнозина разпознават много известната в последно време абревиатура ESG - синоним на стабилно развитиe. Еднаква ли е обаче силата на звучене на обособените звуци в нея?
Европейски Зелен пакт или от кое място стартира всичко
има за цел реализиране на резистентност на стопанската система на Европейски Съюз и обезпечаване на напредък, който не зависи от потреблението на запаси. За да се осъществят целите на за реализиране на неутрална във връзка с климата стопанска система до 2050 година, в сходство с уговорките по Парижкото съглашение, се изисква цялостна готовност на бизнеса. Основните дейности са ориентирани към повишение на ефикасното потребление на ресурсите посредством прекосяване към кръгова стопанска система и възобновяване на биологичното многообразие, както и посредством понижаване на замърсяването - на излъчванията на парникови газове (напр. посредством усъвършенствана енергийна успеваемост и повишен дял на силата от ВЕИ ), на отпадъците.

Бързото увеличение на потока от капитали към устойчиви вложения е от значително значение за сполучлив преход към нисковъглеродна стопанска система. Така тематиката за околната среда (Environment или " Е " в абревиатурата ESG) естествено застава във фокуса на вниманието на предприятия, вложители и на обществото като цяло. Пример за това е, който все още е отдаден главно на екологичните аспекти, до момента в който обществените са наранени отчасти.
Реклама Зеленият път и предлагането на Европейска комисия за обществена таксономия
Трансформацията на стопанската система на Европейски Съюз и насочването й по " зеления път " на устойчивото развиване носи със себе си и съществени обществени провокации - например понижаване на бедността и общественото неравенсво ( в някакъв миг през последните 4 години), отбрана на човешките права, обезпечаване на почтени условия на труд, развиване на уменията на служащите за възстановяване на продуктивността в предприята и така нататък Решаването на тези провокации изисква систематичен отговор, тъй че пазарите да възприемат и възнаграждават по-широка идея за стойност в сравнение с единствено финансова възвръщаемост.

Това напомня едно от главните послания и цели на, а точно " никой няма да бъде зарязан в прехода ", и демонстрира нуждата от вложения в обществена резистентност, с цел да бъдат реализирани световните цели за стабилно развиване.

Тъй като (зелената) таксономия съдържа единствено лимитирано позоваване на обществената резистентност (ненарушаване на минималните обществени гаранции), Европейската комисия разпорежда на Платформата за стабилно финансиране мандат за разширение на таксономията към обществени цели.

Според предлагането на Европейски Съюз съставлява подредба на икономическите действия, които биха насърчили спазването на обществените цели на Европейски Съюз и биха съдействали за развиването на зелено и по-приобщаващо общество. Социалната таксономия има за цел да предизвиква устойчивите вложения в Европа, като слага фокуса върху отбраната на правата на индивида и върху общественото влияние върху главните групи заинтригувани страни: чиновници, клиенти и общности.
Реклама
Според предлагането дейностите, които могат да се смятат за устойчиви от обществена позиция, би трябвало да имат " значителен принос " към една от трите цели, които предлага обществената таксономия- да вземем за пример посредством вложения, които заобикалят или смекчават рисковете от несполучлива отбрана на правата на индивида във високорискови браншове или вложения, които покачват позитивния обществен резултат от избрани стопански действия като обучение. Същевременно, би трябвало да се съблюдава и правилото " не причинявайте забележителна щета " (do not significantly harm - DNSH) - т.е. дадена активност, която има значителен принос към избрана обществена цел, не би трябвало да въздейства отрицателно върху други обществени цели.
Социални вложения и знаци за премерване и обявяване
При актуалната липса на ясна формулировка за това какво съставляват обществените вложения за премерване и обявяване на сходни вложения сега могат да се ползват съществуващите интернационалните контракти и стандарти (в следствие те могат да се употребяват като основа, с цел да се разпознават постоянни и справедливи знаци с оглед повишение на надеждността на обществената таксономия за ESG инвеститорите).
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Компании 3 Отбрана 1 Икономика 2 Политика 3 Транспорт 1 Право 2 Икономика 3 Отбрана Реклама
Например, насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за мултинационалните предприятия обезпечават добре открита рамка.

Същевременно, съществуващите пазарни начинания като правилата на обществените облигации на демонстрират категориите планове, които би трябвало да бъдат финансирани, с цел да обезпечат ясни обществени изгоди. Международен бизнес съвет (IBC) на Световния стопански конгрес (WEF) разпознава 6 съществени и 9 разширени обществени индикатора (приоритетна област " Хора " ), основани на добре открити рамки за отчитане на устойчивостта.
Процес за събиране на ESG данни
Практиката демонстрира, че във връзка с обществените тематики, най-често се оповестява информация по критерия " разнообразие и приобщаване " (виж таблицата по-горе). Различните измерения на този аршин могат да включват фактори като пол, етническа принадлежност, възраст, полова ориентировка, социално-икономически генезис, умения.

Оповестяването на информация е значим ESG съставен елемент - съгласно изследване на PwC, да вземем за пример, 48% от потребителите чакат фирмите да покажат по-голям прогрес във връзка с обществените тематики (напр. разнообразие и приобщаване).
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Конкретни стъпки в процеса по събиране на данни за многообразието
В този подтекст събирането на данни за разнообразни аспекти на многообразието придобива още по-голямо значение за организациите - това е първата стъпка, която им разрешава да проучват и схванат многообразието на своята работна мощ и неравенствата, които съществуват на работното място.

Онези организации, които сполучливо събират данни за обществените аспекти на своята активност, да вземем за пример многообразието, са в добра позиция да оповестяват индикатори за обществена резистентност, да разпознават областите, които се нуждаят от усъвършенстване и в отговор да създават подобаващи начинания.

И по този метод да способстват за едновременното и равнопоставено звучене на S в рефрена, който ще чуваме все по-често: E-S-G.
Свързани публикации Всичко, което би трябвало да знаем за ESG: екологично, обществено корпоративно ръководство 18 юли 2022, 16:32 Кръговата стопанска система ще е " новото обикновено " и в този момент е моментът фирмите да я прегърнат 5 юли 2022, 16:57 Новата инструкция за отчитане на корпоративна резистентност e на финалната права 30 юни 2022, 15:19 Данъчната бистрота на фирмите демонстрира отговорност и има репутационни изгоди 23 юни 2022, 10:56 Конкурсът ESG Awards на PwC ще отличи български компании с устойчиви практики 11 юни 2022, 14:15 Албена Маркова: Ползите от ESG за фирмите са финансови, пазарни и репутационни 19 май 2022, 14:42 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР