Живи сме, оздравяваме и сме щастливи. Искрено благодарим на лекарите

...
Живи сме, оздравяваме и сме щастливи. Искрено благодарим на лекарите
Коментари Харесай

В УМБАЛ „Свети Георги“ изправиха на крака пострадали парапланеристи

Живи сме, оздравяваме и сме щастливи. Искрено благодарим на лекарите от Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ “Свети Георги ”, които ни подвигнаха още веднъж на крайници. С тези думи двамата британски парапланеристи, потърпевши край Сопот, напущат болничната стая в Пловдив и се връщат в родината си.

52-годишният Бенджамин и 68-годишният Ричард идват в България, с цел да се спуснат с парапланер. Не са дружно, даже не се познават, само че ориста има свои проекти и в един и същи ден, с разлика от два часа, двамата падат и се нараняват тежко.

След подаден сигнал са качени на хеликоптер „ Кугър “ от авиобазата в Крумово и докарани в най-голямото Спешно поделение за Южна България - на УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД - Пловдив. Екипът е предизвестен и е в подготвеност - чака извън потърпевшите, с цел да се погрижи оптимално бързо за тях.

Още на идващия ден те са оперирани от водещия неврохирург доктор Борислав Калнев в екип с доктор Георги Божилов, които описаха повече за това в какво положение са пристигнали и каква намеса е осъществена.

“И двамата са паднали неприятно, а за единия имаше заплаха за живота. Ричард бе с два счупени прешлена, а Бенджамин - с един, само че неговото положение бе по-тежко, тъй като имаше заплаха от засягане на гръбначния мозък. Хирургическата му намеса продължи 3 часа. Опериран е с наложена стабилизация, която ще бъде свалена след към година след надзорен скенер.

Ричард беше подобаващ за вертебро пластика, която мина сполучливо. След интервенцията е изцяло възобновен, без недоволства, без усложнения. Сега към този момент и двамата са на крайници, което е най-важното ”, увери доктор Калнев.

Рано сутринта Ричард е изписан, само че в стая 112 намираме Бенджамин в положително въодушевление, който посрещна лекаря си с “Hello, dr. Be ”. Нарича го доктор Би, защото му е мъчно да каже Борислав.

“Не се изплаших, тъй като нямаше време за това. Дори болката усетих по-късно. Щастлив съм, че попаднах навръх тези доктори, тъй като те са доста положителни. Реагираха доста бързо, което е похвално. Операциите ни бяха сполучливи. Свършиха чудесна работа и с помощта на това ние можем да се приберем вкъщи ”, споделя Бенджамин.

Разбрахме, че Бени живее в Хемпшир със брачната половинка си. Има две деца -момче на 25 години и момиче на 22 години, което през вчерашния ден е имало рожден ден. Семейството доста се тревожи поради случая, само че този уикенд той лети за Англия.

Бенджамин е служил 29 години в армията на Кралските военновъздушни сили, работил е с хеликоптери, само че от няколко години се занимава с финанси и HR. Продължава да лети, с парапланер се спуска от 9 години, това е третият път, в който идва в България. Този случай не го е изплашил и сега, в който се възвърне, още веднъж ще бъде в полет.

Бенджамин и Ричард в никакъв случай не са се срещали преди, само че към този момент са другари. Бени се възхищава на Ричард, който е на 68 години, пенсиониран, само че е с толкоз доста сила, че продължава да работи в IT сферата и да се впуска в рискови прекарвания. “Той е от Дорсет, само че ще продължим да се виждаме и да летим дружно с помощта на медицинските грижи в Пловдив ”, сподели Бени.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР