Живелите по време на зрелия социализъм трудно биха приели Москвич-2140

...
Живелите по време на зрелия социализъм трудно биха приели Москвич-2140
Коментари Харесай

Москвич с фабричен металик!

Живелите по време на зрелия социализъм мъчно биха приели Москвич-2140 за историческа или колекционерска полезност. Тогава абревиатурата АЗЛК неслучайно се дешифрираше като "Ах, за какво ли те купих?! ".



Ако измежду тези монументи на руската инженерна мисъл въпреки всичко има редки екземпляри, които съставляват интерес за колекционерите, това безспорно са дребното боядисани фабрично в така наречен "рефлексен гланц ". Така в АЗЛК назовават боята металик.



Продукцията на Московския авто цех може да се похвали с всичко друго с изключение на с качество, само че точно там надалеч преди ВАЗ и ГАЗ стартират да боядисват колите в металик. Първите пробни мостри в цвят "Орфей " (златисто) и "Снежна кралица " (сребристо) са показани на ревюто ВДНХ през 1974 и 1975 година



Първоначално АЗЛК изследва опцията да купува рефлексните бои от американския колос DuPont, който още по това време разполага с технология за произвеждане на всевъзможни цветове и нюанси. Руснаците обаче срещат компликации с бързата полимеризация, с която скоростта на поточната линия не може да се оправи.



Ето за какво за снабдител е определен немският тръст Herberts. Първите партиди Москвич-2140 с цвят "Алигатор " (зелено), "Садко " (синьо) и "Форел " (светлосиньо) слизат от конвейера при започване на 1977 година



По този метод АЗЛК удовлетворява многочислените поръчки на външнотърговските представителства за обогатяване на цветовата палитра на продукцията с металици. Част от боядисаните с вносни лакове коли въпреки всичко попада и на вътрешния пазар в Съюз на съветските социалистически републики.



"Москвичът " на фотосите е решен в цвят "Снежна кралица " или сребрист металик. Произведен е през 1984 година и досега е минал едвам 15 957 км.



От вътрешната страна на капака на багажника са се запазили три хартиени етикета с името на боята. На тях написа, че тя е доставена от немската компания Glasurit, част от концерна BASF. Това прави автомобила още по-рядък, защото по това време АЗЛК купува такива бои от югославската Helios.



Автомобилът е съхранен в прелестно положение най-много поради спомагателната антикорозионна обработка, на която е подложен при започване на 90-те. Оборудван е с мотор УЗАМ-412Д, дефорсиран от 75 на 68 к.с., с цел да може да работи на на ниска цена бензин А-76.





















Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР