Живеещият в Лондон руски олигарх Михаил Ходорковски каза, че е

...
Живеещият в Лондон руски олигарх Михаил Ходорковски каза, че е
Коментари Харесай

Ходорковски: Нищо не може да ме спаси, ако Путин поиска да умра

Живеещият в Лондон съветски олигарх Михаил Ходорковски сподели, че е решил да не наема персонална защита макар възходящата паника измежду руснаците в чужбина след отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал, оповестява английският в. ”Гардиън ”. Ходорковски счита, че в случай че съветският президент Владимир Путин желае той да почине, " никакви ограничения за сигурност не могат да предотвратят това ".

Според живеещия в заточение олигарх отравянето на Скрипал е явен образец за наказване от страна на службите за сигурност против един беглец. По думите му то не съставлява особена опасност за политическите и икономическите изгнаници във Англия. Ходорковски е уверен, че гибелта на някогашния върховен чиновник на съветската самолетна компания " Аерофлот " Николай Глушков не е обвързвана с отравянето на Скрипал.

" През руската ера нямаше доста дезертьори от службите за сигурност, след това броят им стартира да се усилва, а в този момент те стартират да убиват тези дезертьори. Това се счита за доста ясно обръщение: че не можеш да избягаш от специфичните служби ", сподели олигархът на брифинг в централата на учредената от него организация " Отворена Русия " в Лондон.

" Аз съм добре прочут съперник на Путин и той изпитва мощна злоба към мен, само че с мен казусът е друг ", съобщи той.

Ходорковски е бил осведомен " полуофициално ", че е бил включен в предходен лист с набелязани цели, в който е попадал и убитият през 2015 година опозиционен водач Борис Немцов.

" Бях доста по-разтревожен, когато беше погубен Немцов, само че имаше огромен скандал за това и описът е анулиран ", сподели той.

Олигархът изрази безпокойствие, че английските политици не преглеждат отравянето на Скрипал като незаконно действие на близкото обграждане на Путин, а го считат за деяние, утвърдено от съветското държавно управление.

" Руското държавно управление не е забъркано в това. Правителството се състои от чиновници, които правят нормалната служебна активност, и единственото нещо, в което можете да ги обвините, е, че понякога вземат подкупи ", сподели Ходорковски.

" Има обаче ясно разграничаване сред държавното управление и обкръжението на Путин. Всичко това е дело на обкръжението на Путин ", съобщи той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР