Живеещите на дъното рибки, проявяват интерес към по-ниските нива на

...
Живеещите на дъното рибки, проявяват интерес към по-ниските нива на
Коментари Харесай

Кои са дънните аквариумни рибки?

Живеещите на дъното рибки, демонстрират интерес към по-ниските равнища на аквариума и постоянно оказват помощ за превръщане на субстрата. Ще забележите, че множеството от тях имат уста, които сочат надолу, което за тях е облекчение да ровят дъното на резервоара за хапки храна.

Не изпадайте обаче в общоприетият мит, че жителите на дъното не би трябвало да се хранят. Твърде постоянно дънните аквариумни рибки са незадоволително хранени.

Те не могат да се прехранват единствено с останки от другите риби, а би трябвало да бъдат хранени с храни, които ще доближат до тях на дъното. Не забравяйте, че горните и междинните риби ще стигнат до храната по-бързо.

Включването на потъващи храни при хранене ще подсигурява, че живеещите в долната част на резервоара получават задоволително храна. Някои дънни жители са нощни и би трябвало да се хранят след изключване на осветлението за през нощта.

Винаги проучвайте рибите, които ви интересуват за вашият аквариум. Въпреки, че равнищата на плуване са фактор - Параметри на водата, като pH, температура и неотстъпчивост на водата са доста значими при съчетание на риби в общ аквариум. Също по този начин, би трябвало да се има поради размера на старата риба, до който ще нарасне, защото множеството риби към момента се продават като млади.

Кои са подобаващите дънни рибки за аквариум?

Неон Тетра и Кардинал Тетра

Един от най-често срещаните типове дребни сладководни аквариуми е неоновите рибки. Тези риби са известни с колоритния си външен тип, с ярки червени и сини линии. Те са страхотни “училищни ” рибки и живеят дружно на групи.

Кардиналът е различен, доста сходен тип. Те се отличават от по-често срещаната по по-дългата си алена лента на корема, която се простира чак до главата. Черната неонова тетра е сходен тип с черни и златни ленти вместо червени и сини цветове.

Издържливата, дребна и ослепителната перла в короната на аквариумите - неонова тетра е рибка, в началото импортирана от Южна Америка.

 Неонови рибки за дъното

Неоновите тетри би трябвало да се държат в групи от най-малко половин дузина. С миролюбив манталитет, те могат да се отглеждат и с други типове неагресивни риби. Те имат дълъг живот от 5 или повече години.

Чери Барбус

Наречен, поради живият, червен цвят на мъжките по време на сезона на мятане на хайвера, чери барбус е отлично допълнение към доста сладководни аквариуми. Тези тънки риби са постоянно срещани, в това занимание, като домашни любимци и са лесни за гледане от множеството начинаещи акваристи. Тези по-малки риби барбус са склонни да се тормозят от по-големи, нападателни риби, тъй че ги дръжте в група и деликатно избирайте техните сътрудници в аквариума.

Риба Клоун

Ако, в миналото сте виждали стадо клоуни, мъчно е да устоите да не доведете няколко от тях вкъщи. Още по-трудно е да си визиите, че тези красиви дънни риби, се ядат като храна в Индонезия и Борнео, където порастват до над един фут дължина. Техните тела, с оранжеви и черни линии, алените перки и дейното им държание, ги вършат един от най-популярните типове дънни аквариумни рибки.

Ото

Ото е дънен тип рибка, който се оправя най-добре в групи от шест или повече. Ото са относително дребни риби, които се хранят с водорасли. Те са внимателен тип сом, който се нуждае от чиста и добре разбъркана вода, с цел да имитира местообитанието им в дивата природа. Тази риба също е, най-вече, уловена в дивата природа, и като такава е по-трудна за развъждане от рибата, отглеждана в плен, макар че може да се отглежда сполучливо и в аквариум.

 Коридорас е дънна рибка Снимка: oranda Pixabay

Коридорас панда

Често срещан тип коридорас в търговията с домашни любимци. Те имат бели или полупрозрачни тела с контрастиращи черни петна по главата и основата на опашката, което им придава окраската като на панда.

Има голям брой типове коридораси, с сходни миролюбиви темпераменти. Основните разлики сред тези типове са техните цветове и маркировки.

Бандит коридорас

Те са в търговията с аквариуми отдавна и са един от най-популярните членове на това семейство. Лесно се разпознават по черната маска над очите. Бандитите са по-чувствителни към измененията в температурата на водата, в сравнение с някои други типове. Живеят към 5 години. Те са мирни “училищни ” типове.

Бронзов коридорас

Те са доста известни и елементарно налични на всички места. Най-често отглежданите членове от това семейство. Бронзовите коридорас се оферират в зелено, албинос и черно. Те се оправят добре при разнообразни условия. Живеят към 5 години.

Коридорас Джули

Този тип може да се види за продажба в зоомагазините. Истинските Джулис имат петна, които нормално не са свързани в дълги вериги, каквито са при Three Stripe Cory. Живеят малко повече от 5 години.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР