Живеем във времена, в които е трудно човек да различи

...
Живеем във времена, в които е трудно човек да различи
Коментари Харесай

5 мита за природния газ

Живеем във времена, в които е мъчно човек да разграничи същинските от подправените вести, а гръмките заглавия и трагични истории си проправят доста по-лесно път, в сравнение с рационалните пояснения и обстоятелства. Това се отразява на всяка сфера от публичния и стопански живот. Митовете стават от ден на ден и е мъчно да се ориентираме кое е действително и кое е в областта на пресиленото, резултат от нечие недоумение, операция или откровена лъжа. С цялостна мощ това важи и за потреблението на природен газ. Той е един най-разпространените източници на сила в Европа, защото обезпечава отопление, топла вода, готвене, охлаждане… Въпреки това към момента необятно публикувани са значително заблуди, на които си коства да се обърне внимание.  

 

Мит 1 - Газът е „ скъпо наслаждение “

 

Газът става все по-евтин в международен мащаб заради няколко аргументи – добивът и запасите порастват, преносът към този момент не върви единствено по тръбите, технологиите за втечняване и регазификация разрешават търговия от всяка точка на рандеман до всяка точка на ползване, т.е. с помощта на новите технологии може да се купи от всяко място, на което се добива, и да се достави до всяко, на което се употребява. Цените на природния газ към този момент не зависят толкоз директно от тези на петрола. През последните 20 години природният газ се продава на към 2/3 от цената на петрола (за единица енергия), цените му са 20-30% по-ниски от пропана и към 50% по-ниски от дизела. Цената на газа в България се дефинира от Комисията за енергийно и водно контролиране. Може да се актуализира на всеки три месеца, само че даже да има смяна, тя визира единствено един от съставените елементи в сметката. Природният газ е по-изгоден от пропан-бутана и над 2 пъти по-евтин от електроенергията и газьола.

Ето и малко действителни числа от България, които опровергават този мит. Близо два пъти по-евтино излиза затоплянето на вода с газ, в сравнение с с ток. Средната сметка на битовите клиенти на „ Овергаз Мрежи “ през юли 2019 година е с 18 лв. по-ниска, в сравнение с фамилиите щяха да платят, в случай че бяха употребявали електрическа енергия. Пак съгласно публични данни фамилиите, които се отопляват с естествен газ вместо с електрическа енергия, пестят по почти 1100 лв. за отоплителен сезон. Това демонстрират сметките на битовите клиенти на „ Овергаз Мрежи “ от м. октомври 2018 година до м. април 2019 година

 

Мит 2 - Газът има съществени отрицателни въздействия върху околната среда .

 

Газът е най-чистият, ефикасен, благонадежден и елементарен за надзор енергиен източник. Използването му води до цялостното елиминиране на директните излъчвания от серни окиси, прахуляк и сажди при потребителя. Природният газ генерира 75% по-малко излъчвания на азотни оксиди (NOx) и 30% по-малко излъчвания на въглероден диоксид (CO2) спрямо нафтата. Той също по този начин може да бъде получен от възобновими източници, като боклуци, утайки и всякаква биомаса. При потребление за отопление вместо електричество в българските условия газът използва 3 пъти по-малко първична сила и генерира приблизително 50% по-малко въглеродни излъчвания.

И още веднъж няколко образеца в числа. Само удвояване на каузи на газифицираните здания в страната от 3% на 6% би довело до икономисване на 1375 т. тънък прах и понижение на парниковите излъчвания с съвсем 0.5 млн. т. годишно. За съпоставяне цялостната електрификацията на публичния превоз в градовете би понижила годишните излъчвания на тънък прахуляк със единствено 100 т., а парниковите излъчвания на практика няма да се променят, тъй като към 45% от тока в мрежата ни се създава от лигнитни Топлоелектрическа централа, които отделят най-вече въглеродни излъчвания за произвеждане на 1 квтч електричество.

 

Мит 3 - Използването на газ подхранва зависимостта ни от Русия и поддържа режима там

 

Буквално до през вчерашния ден " Газпром " беше на практика единствен важен снабдител на газ за България. Вече не е по този начин. България закупи и внесе първите количества полутечен природен газ през терминал в Гърция. С построяването на интерконектори със прилежащите страни и терминала за регазификация край Александруполис българският консуматор ще може да почувства изгодите от световната гражданска война в добива и търговията с газ. Съединени американски щати и Австралия имат огромен дял в нея и монополисти като ОПЕК и " Газпром " остават с все по-малко пазарна власт. А взривът в развиването на добива в Източното Средиземноморие занапред следва.

 

Мит 4 - Преминаването на газ за отопление и топла вода е доста мъчно налично

 

Доста хора са уверени, че газифицирането значи да разбият целия им дом и на всички места да се инсталират тръби. Затова и първичната реакция постоянно е „ не бих го изтърпял “. Истината е, че в случай че има построена газопреносна мрежа до мястото, където живеете, процедурата не е комплицирана и напълно не лишава толкоз време.

Периодът, за който клиент се причислява към газоразпределителната мрежа на „ Овергаз Мрежи “, зависи от няколко фактора. Сред тях са дали има построена газова инфраструктура и инсталирани уреди. От началото на 2019 г. до август месец присъединението към мрежата е лишило приблизително 49 дни от датата на сключване на контракта до първата издадена сметка за газ на клиента.

 

Мит 5 - Използването на газ не е безвредно

 

Ако се употребява вярно, природният газ не е рисков. Разбира се, би трябвало да се съблюдават разпоредбите за безвредна употреба на уредите, само че това е въпрос на персонална отговорност. Газопреносната мрежа и битовите газови съоръжения подлежат на прецизен надзор и регулярна техническа поддръжка. За да се избегне заплаха и приключване на природен газ, той е в допълнение ароматизиран и бързо се усеща посредством обонянието. Допълнително се инсталират и уреди, които биха засекли вероятно приключване. Природният газ е 10 пъти по-лек от въздуха и незабавно се разсейва в атмосферата. При възможен теч той се издига бързо и изтича през всевъзможни отвори и процепи. Затова е мъчно да се получи висока централизация в затворено помещение, което би било евентуален риск.

Митът за заплахата на газа се дължи ненапълно на неразграничаването на природния газ от пропан-бутана. Всъщност природният газ се образува от разложение на органични субстанции (растителни и скотски останки), а пропан-бутанът е петролен артикул, който се получава при преработката на петрол. При потреблението на бутилки с пропан-бутан не се изисква позволение, нито се реализира спомагателен механически надзор. Масовите случаи на произшествия с газови бутилки са в действителност при приложимост на пропан-бутан, а не на природен газ. За съпоставяне налягането на природния газ в битовата газова апаратура е 100 пъти по-ниско от налягането в една запалка и 800 пъти по-ниско от това в бутилките на пропан-бутан.

Когато става въпрос за сигурност, не трябва да се пропуща и фактът, че природният газ обезпечава по-добра и здравословна среда за хората, изключително спрямо други източници на отопление - използването му не води до обособяване на сажди, миризми или прахуляк във въздуха в пространствата.

 

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ можете да получите безплатно финансиране за газификацията на вашето жилище? Заповядайте на осведомително събитие във вашия град, на което ще приказваме за опциите, които оферират европейските стратегии за финансиране.

Събитията ще се проведат в следните градове:

✔  Велико Търново, Дата 24.09.2019,  Зала - салон в читалище " Надежда ”, 17:30 дo 19:30

✔  Бургас,  Дата 25.09.2019,  Културен център " Казиното ", 17:30 дo 19:30

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР