Живеем във време, в което темата за здравословното хранене е

...
Живеем във време, в което темата за здравословното хранене е
Коментари Харесай

Когато здравословното хранене е опасно

Живеем във време, в което тематиката за здравословното хранене е извънредно обсъждана, ненапълно посредством и на обществените медии. Но би трябвало да се научим да се отнасяме деликатно към информацията, която четем, тъй като доста постоянно хората, които ни поучават, в реалност не са специалисти. За това предизвестява Иван Алименко, клиничен психолог и експерт по рационално хранене, намаление на тежестта и корекции на питателните разстройства.
 Кога здравословното хранене се трансформира в болест
Кога здравословното хранене се трансформира в болест

Що е то орторексия

" Хора без базово здравно обучение, схващане и опит стартират да дават препоръки за здравословна диета ", споделя той. Тези по този начин наречени специалисти постоянно предлагат използването на суперхраните. Под този незачитан от науката термин може да се схваща всичко - семена чиа, спирулина, годжи бери, артикули без лактоза и без глутен, растително мляко.

Тази храна, на която се приписват надали не чудодейни качества, вследствие на нападателна реклама е и много скъпа, само че да чакаме чудесни резултати от нея не си коства, предизвестява лекарят.
 Снимка 517415

" Ползите от тези артикули са доста малко. Ако нямате характерни алергични реакции или проблем с обмяната на микроелементи и витамини, това са единствено артикули с нараснала цена ", изяснява той.

Другият проблем е орторексията. Това е хранително разстройство, при което човек се вманиачава на тематика здравословно хранене. Този пит болести към този момент се срещат толкоз постоянно, колкото и експертите по здравословно хранене.

Много постоянно те са свързани с обстоятелството, че човек не си разрешава да яде това, което обича. Съответно той не получава възприятие на задоволство от приемането на храна, а в това време използва нелюбима и сякаш доста потребна храна в огромни количества.
 Снимка 517418

Клиничният психолог дава образец със замяната на мечтаното парче торта със сушени плодове, които също са калорични. Човек по този начин и не схваща за какво качва килограми, а липсва удоволствието и го преследва чувството, че макар рестриктивните мерки, няма изгода.
 Веганите, рискът от строшаване на костите и безмесното хранене
Един огромен минус за веганите

Какво не им доближава

Когато се опасяваме от вкусната храна поради това, че не е потребна, се основава риск от развиване на меланхолия и погрешно хранително държание. Орторексиците са доста невротизирани и им е мъчно да се социализират, отбелязва клиничния психолог в изявлението за радио.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР