Живеем в тревожно историческо време, в което агресивният национализъм и

...
Живеем в тревожно историческо време, в което агресивният национализъм и
Коментари Харесай

Радев: Заедно можем да се борим с агресивния национализъм и ксенофобията

Живеем в обезпокоително историческо време, в което нападателният шовинизъм и ксенофобията все по-отчетливо надигат глас. Днес е наш ред да заявим ясно и отчетливо, че любовта към отечеството не значи ненавист към другия, че тя не би трябвало да бъде нападателна и креслива, а мъдра и просветена. В нашите ръце и сърца е волята да оказваме помощ на светлината да си проправя път през мрака и да се прави положително.

 Снимка 394302
Източник:

Това съобщи президентът Румен Радев. Изявлението му бе направено в Централната софийска синагога, където дружно със брачната половинка си Десислава Радев участваха на отбелязването на Ханука, оповестиха от пресцентъра на президентството.

Президентът обичайно възпламени главната свещ от ритуалния свещник ханукия , която символизира чудото на светлината. Преди това представители на три генерации си предадоха свещ, като последният - малко момиче, я даде на Десислава Радева, а тя - на президента.

С този алегоричен акт, уверен съм, препотвърждавам волята на народа ни да живеем във взаимно почитание и съгласие, да бъдем един до друг и в триумфи, и в тествания, сподели той.

 Снимка 394300
Източник:

Той не скри паниката си от все по този начин настоящия по света и в Европа антисемитизъм и закононарушенията, зад които стои този претекст.

" Дори и в днешния церемониален миг не можем да забравим, че през отминаващата година бяхме очевидци на убийства с антисемитски подбуди в Европа и по света. Не бяха пожалени даже и хора, отишли на съботна молитва в синагога ", означи той и добави, че всяко потомство е призвано да води своята борба за положителното.

 Снимка 394301
Източник:

" Българският народ се сплоти, с цел да сътвори чудото на спасението, като не пусна своите евреи и по този начин се подреди всред праведниците ", напомни президентът.

Радев прикани да помним историческата истина и да не позволяваме нищо да не бъде забравено. По думите му паметта за достойните е най-мощното оръжие против призраците на предишното.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР