Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме

...
Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме
Коментари Харесай

Истината за електронните цигари и вредни ли са те

Живеем в свят, в който изкуственото доминира. Онова, което консумираме обаче, даже когато съблюдаваме здравословен хранителен режим, не постоянно се оказва потребно за нас. Освен, че ни бърка в джоба, постоянно ни бърка и в здравето! Днес насочваме вниманието си към електронните цигари, които навлязоха на родния пазар като безспорен шлагер преди няколко години. Мнозина виждат в тях избавителна опция на другояче порочния табиет да задоволяват редовно никотиновия си апетит. Но дали електронните цигари са безвредни за здравето или като положителните остарели цигари съдържат значително вреди, и се оказват следващата ефикасна рекламна тактика?!

Електронните цигари се назовават още „ вейпинг”. Да, тази дума липсва от българския език, а непознатата произлиза от vape – относително нов глагол в британския език, който най-кратко се дефинира като „ акт на поемане на водна пара през личен изпарител”. По-конкретно приказваме за специфична течност, съдържаща никотин и разнообразни други субстанции.

Всъщност вейпингът е сурогат на пушенето и обичайните цигари, а както е добре известно, електронните цигари през днешния ден са съвременни и желани в доста страни. Пушенето с тях се базира на изпарението на специфични течности, съдържащи пропилен гликол (PG) или растителен глицерин (VG), а от време на време и композиция от двете. Комбинацията от PG и VG с натурални или изкуствени аромати пък, се употребява, с цел да се основат екзотични и неповторими аромати.

Официалното определение на Световната здравна организация за електронните цигари е „ електронни системи за снабдяване на никотин”. За сведение производството на първото потомство електронни цигари, които на външен тип наподобяват на обичайните цигари, бе неразрешено през 2013 година.

Създател на това все по-модерно „ явление” е китайският фармацевт Хон Лик.

Той бил въодушевен да сътвори безвреден тип цигари

а вдъхновението за концепцията му пристигнало, откакто личният му татко – деен пушач, умрял от рак.

Вапоризаторите наподобяват ненапълно на цигари, само че се състоят от главно три елементи – инхалатор (или мундщук, който пъхате в устата си), атомайзер (устройството, което прави главната работа, съдържа и капсулата с течност), и третата и най-обемиста част – батерията. Тя зарежда и поддържа работата на атомайзера, който пък от своя страна нагрява течността (E-liquid), създавайки ароматната пара, вдишвана от пушача. Някои от най-търсените аромати са тези на канела, бонбони, ванилия, карамел, пуканки и малини. А с цел да бъде имитираният резултат на цигара оптимален, течностите съдържат и чист никотин, който в другите артикули варира по количество – тъкмо както в другата „ сила” на обичайните цигари.

Въпреки всичко и до през днешния ден мнозина се съмняват в сигурността на използването на електронни цигари. В Щатите даже бе въведена възбрана за продажбата на електронни цигари на лица под 18 години. Освен това през последните години производителите на такива артикули бяха задължени да записват своите произведения и течности (включително съставните им части), с цел да могат да бъдат подробно проверявани за сигурност. В Нова Зеландия пък, съдържащите никотин течности за пушене, са изцяло неразрешени!

Не съдържат канцерогенни субстанции и смоли

За да разсеем подозренията до каква степен са нездравословни и има ли въобще изгода от електронните цигари, с изключение на основаването на съзнателна заблуда за мозъка, че задоволява никотинов апетит, наблюдаваме обстоятелствата. Експертите настояват, че да изпускате „ пара” вместо „ дим” е на 95% по-безопасно. Действително течността за пушене на електронни цигари не съдържа канцерогенни субстанции и смоли, които са главният извършител на рак. За сметка на това обаче вейпингът е допустимо да вреди на организма по напълно други механизми, изключително в дълготраен проект. Освен това наблюденията демонстрират, че доста пушачи комбинират вейпинга с пушене на елементарни цигари, а тази композиция напълно не е целесъобразна.

След осъществяване на проучване с газово-течен хроматографски уред (за установяване на химичния състав на изпусканите пари по време на пушене при засичани вдишвания с дълготрайност от 5 секунди с период от 30 секунди посред им) учени откриват, че вейпингът въпреки всичко е нездравословен за организма, а изводите им са основани на обстоятелството, че при термичното разложение на пропиленгликола и глицерина, съдържащи се в течността на електронните цигари,

се отделят токсични субстанции - акролеин и формалдехид

За сведение – акролеинът нервира лигавицата на очите и дихателните пътища, провокира сълзене и има мутагенни свойства; формалдехидът оказва въздействие на централната нервна система.

Напрежението на батерията и времето за приложимост на електронната цигара също по този начин усилва съразмерно количеството на токсични субстанции. Освен това е открито, че в парата се съдържат 31 нездравословни химични съединения, включително евентуалните канцерогени пропиленов окис и глицидол. Мащабното проучване е оповестено в списание Enviromental Science & Technology.

Сред ароматизаторите има и редица рискови. Повече за тях четете в най-полезния уебсайт Zdrave.to.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР