Живеем в неспокойни времена и в свят, който е по-богат,

...
Живеем в неспокойни времена и в свят, който е по-богат,
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева за цената на фрагментацията

Живеем в неспокойни времена и в свят, който е по-богат, само че и по-крехък. Войната на Русия в Украйна мъчително ни сподели, че не можем да одобряваме мира за даденост. Смъртоносна пандемия и климатичните бедствия ни припомнят какъв брой нежен е животът против мощта на природата. Големите софтуерни трансформации, като изкуствения разсъдък, дават обещание предстоящ напредък, само че носят и обилни опасности. Това написа ръководещия шеф на Международния валутен фонд госпожа Кристалина Георгиева за авторитетното американско списание.

Сътрудничеството сред страните е от решаващо значение в един по-несигурен и предразположен на разтърсвания свят. Въпреки това интернационалното съдействие е в оттегляне. Вместо това светът е очевидец на напредък на фрагментацията: развой, който стартира с увеличение на бариерите пред търговията и вложенията и, в крайната си форма, приключва с делене на страните на съперничещи си стопански блокове — резултат, който рискува да обърне в противоположна посока трансформиращите достижения на световната икономическа интеграция, показва Георгиева.

По думите й редица мощни сили предизвикват фрагментацията, като със задълбочаващото се геополитическо напрежение, съображенията за националната сигурност са доста значими за политиците и фирмите, което ги кара да се тормозят от шерването на технологии или консолидираното на вериги за доставки. В същото време, макар че световната икономическа интеграция, която се случи през последните три десетилетия, оказа помощ на милиарди хора да станат по-богати, по-здрави и по-продуктивни, тя също по този начин докара до загуба на работни места в някои браншове и способства за възходящото неравноправие. Това от своя страна подхрани общественото напрежение, създавайки удобна почва за протекционизъм и увеличавайки натиска за пренасяне на производството назад вкъщи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР