Живеем в изключително уникална ситуация. Светът е под ударите на

...
Живеем в изключително уникална ситуация. Светът е под ударите на
Коментари Харесай

Странните корелации на пазарите в момента


Живеем в извънредно неповторима обстановка. Светът е под ударите на здравна пандемия, а следствията от нея, най-вероятно ще бъдат разказани във финансовите учебници след години. При всички положения обаче финансовите опитите (рекордното изкупуване на активи за подкрепяне на стопанските системи от кризата), които централните банки вършат, водят след себе си до доста странни неща и нарушени обичайни зависимости сред активите, които времето ще покаже, дали могат да бъдат устойчиви.

Сега ще погледна към някои странни на пръв взор последици, породени най-много от дейностите на централните банки по света.

Фондовите пазари порастват дружно с рекордното покачване на безработицата и нахлуване на международната стопанска система в криза

Традиционно е схващането, че пазарът е функционалност на стопанската система и упованията за нейното развиване. Щатският фондов пазар през април записва най-хубавия си месец от 1987 година насам. В същото време четвъртият месец на годината бе един от най-лошите за американската стопанска система в историята. Как е допустимо това? Дали това е интрига от Федералния запас? Луди ли са търговците на акции? А може би и двете, написа Кулен Роше, колумнист в MarketWatch.

Фондовата борса постоянно ще изпреварва с възобновяване си преди икономическите данни да го покажат, тъй като хората дефинират цените въз основа на това, което чакат да се случи, а не на това, което в действителност се случва. Ето това е огромното нещо, с което пазарът се бори в този момент. За разлика от Голямата криза, отговорът на държавното управление и Фед е всеобщ. И това е в основата на очакванията на фондовите пазари, че нещата ще бъдат овладяни надалеч по-бързо, в сравнение с преди повече от десетилетие.

Така че не е изключително огромна изненада, че фондовата борса се възвърне, тъй като в този момент се пробва да гадае по кое време тези други променливи ще се възстановят. И в случай че се възстановят, има доста действителен късмет да видите рекордни облаги през 2021 и 2022 година.

Това не е някаква доктрина на конспирацията на Федералния запас, счита Роше. Не става дума за изключване на фондовата борса от действителността. Това не е борсата, която се радва на гибел и загуба на работа. Това е пазар, който отразява най-много невижданите държавни тласъци, който се насочва към семействата и бизнеса и, дано бъдем откровени, няма да бъде икономисан от семействата, тъй като американските семейства не пестят.

Златото необикновено по-скъпо от среброто

Традиционно връзката на златото и пазарите е обратнопропорционална. Тоест, обичайно " жълтият метал " поевтинява с покачване на пазарите, поради изключване на риска. Но от началото на годината сме очевидци на нарушение на тази корелация - златото и акциите нарастват в тандем. Но освен връзката сред акциите и златото е нарушена. Нарушена е и надалеч по-голямата обязаност на златото с $. Доларът нараства, както и златото, което е още по-нетипично.

За да стане обстановката още по-нетипична, златото е рекордно по-скъпо от среброто. През март съотношението злато-сребро доближи исторически най-високото си равнище от 126, като и сега е при нетрадиционно високи равнища от над 110.

Въпреки рекордните тласъци от държавните управления и централните банки, инфлация към момента липсва

Инфлацията продължава да е извънредно ниска макар рекордното отпечатване на пари. Въпреки негативните лихви държани от ЕЦБ и рекордно ниските лихви в Съединени американски щати. И до момента в който това значително се предопредели от поевтиняването на енергийните първични материали, напълно скоро можем да станем очевидци на шоково покачване в цените.

От една страна, петролът и останалите енергийни първични материали започнаха да се възвръщат, в светлината на бъдещото отваряне на международните стопански системи, от пандемията, а от друга - налице е съществено спиране на звената на доставки, което единствено по себе си може да инициира покачване в цените. Все повече стават икономистите, които предизвестяват за евентуална стагфлация в бъдеще.

Цените на някои активи, като парцелите изобщо не са там, където би трябвало да бъдат

Колкото и да не им се има вяра на българите, вложенията на фондовите пазари и в парцели са много свързани в посоката си на придвижване. И до момента в който видяхме промяна на фондовия пазар през последните няколко месеца, парцелите към момента са покрай историческите си върхове и най-високите си равнища от 2008-ма година.

Причината за тази нарушена корелация - към момента не се усещат действителните резултати от пандемията в цялостната им степен (на пазара на имотите), което кара продавачите да живеят в една " измислена действителност ", която надали ще се върне през идващите години. Казано по различен метод - пътят при цените на парцелите може да е надолу, от тук нататък, в сходство със случилото се на фондовия ни пазар.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка, или продажба на активи на финансовите пазари
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР