Живеем в интересно време и това, знаем, може да е

...
Живеем в интересно време и това, знаем, може да е
Коментари Харесай

Шест поучителни скандала в културата през 2018 година

Живеем в забавно време и това, знаем, може да е както благословия, по този начин и проклинание. Имаме достъп до информация от целия свят и можем да сме част от международната просвета, която е единствено на един клик разстояние. Понякога наподобява, че прекомерно малко хора се възползват от това предимство. Доказват го и свадите, които белязаха отиващата си година.

По света първият гръмък скандал беше анулацията на Нобеловата премия за литература, заради  обвинявания против – не, не против член на Нобеловия комитет, а против нейния брачен партньор. Само че в някои страни, обвиняванията против свързани лица имат значение и следствията са съществени.

Избрахме шест от шумните кавги в региона на културата – три по света и три родни, които, коства ни се, добре илюстрират, че все още няма унисон в посоките на развиване. Културата по света върви напред, нашата тук  в друга посока - не рядко в противоположната. Ето по какъв начин:

Картината на Банкси, която се самоунищожи



Веднага откакто беше продадена на търг в Лондон за сумата от 1.4 милиона $, картината на Банкси „ Момиче с червен балон “ се самоунищожи отчасти, минавайки през инсталиран в рамката шредер. Това мигновено я направи най-известното произведение на Банкси и вкара името му в новините на медии, които другояче въобще не се интересуват от просвета. Например – родните. Във всеки случай, този епизод потвърди, че Банкси е най-остроумният и злободневен създател на нашето време, а нарязаната  картина се трансформира в самобитен пърформанс - евентуално най-големият скандал в изкуството през годината.

Интервюто на Енио Мориконе в немския Playboy



През ноември немското издание на Playboy разгласява на уеб страницата си изявление с именития кино композитор Енио Мориконе. Според написаното, в изявлението 90-годишният Мориконе назовава Куентин Тарантино „ глупак, който краде хрумвания от другите “, а церемонията по връчването на премиите Оскар - „ скучна “.  Мориконе отхвърли да е казвал сходни неща и да е давал изявление на списанието.

Playboy смъкна изявлението от сайта , само че продължи да твърди, че Мориконе е приказвал с наетия от тях публицист Марсел Андерс. По-късно инспекция на списанието сподели, че Андерс няма запис на сходни изказвания от страна на Мориконе. Наложи се  списанието да се извини обществено и да признае, че думите на Мориконе са изопачени и предадени погрешно, както и да предприеме „ плануваните от закона ограничения “ против журналиста. Родната преса има от какво да се поучи.

Скарлет Йохансон в ролята на транссексуална



През юли, че ще играе основната роля във кино лентата „ Rub & Tug “, отдаден на Лоис Джин Джил. Родена жена, тя е по-известна като Данте „ Текс “ Джил – сводник в Питсбърг през 70-те години на предишния век. На фотосите от полицейското му досие Данте наподобява изцяло като мъж и се счита, че се е родил транссексуален, а по-късно е минал през незаконна терапия, която изцяло да го трансформира в мъж. Ето за какво предизвикването пред Скарлет сигурно е било голямо и много изкушаващо от актьорска позиция, само че въпреки това, няма спор, че транссексуален артист би бил надалеч по-уместен в сходна роля. Още повече, че в киното има задоволително доста образци за цисджендърни артисти, играещи транс, само че съвсем нито един за противоположното. Трябва да отбележим, че Скарлет Йохансон се отхвърли от ролята бързо, с доста възпитано и свястно пояснение. Неслучайно изказването й беше оповестено за „ историческо “. Сега остава и филмът да се случи с подобаващ артист в основната роля.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР