Живеем в дигитална епоха, която няма нищо общо с миналото.

...
Живеем в дигитална епоха, която няма нищо общо с миналото.
Коментари Харесай

Борци с дезинформацията не спират да ни лъжат

Живеем в " цифрова " ера, която няма нищо общо с предишното. В нея има непознати до неотдавна електроавтомобили, смарт телефони, " умни " домове с виртуални помощници, месо от инсекти, модулни нуклеарни реактори и какво ли не още. Ако човек отпреди век попадне в нашия сегашен свят, то той би бил в действителност шокиран - и най-смелите прогнози, правени в неговото време през днешния ден са надминати.
Наистина всичко се трансформира, всичко тече, както е обичал да споделя древногръцкият мъдрец Хераклит. И той е прав, само че единствено ненапълно. Защото се оказва, че има значително неща в държанието и на хора от 21 век, които си остават същите, както преди стотици епохи. Доказват това поговорките - въпреки и сътворени преди хилядолетия, доста от тях не са изгубили смисъла си. Като тази да вземем за пример:
" крадецът вика: " Дръжте крадеца! "

Днес тя е също толкоз настояща, колкото е била преди епохи, когато се е появила. Най-ново удостоверение за нейната актуалност са невероятното двуличие и прилаганите двойни стандарти, по този начин присъщи на управниците ни. За каквото и да ни приказват те - за повишаването на живота, положението на опазването на здравето и образованието, трендовете в развиването на безработицата, противодействието на корупцията, покупката на американски оръжия и така нататък, те ни лъжат. Цинично и без да се изчервяват те крият истината от нас, като я заместват с дезинформация.
Особено обичан обект в последните две години за дезинформаторите, изпратени в коридорите на властта от антибългарските партийки " Демократична България ", " Продължаваме промяната " и ГЕРБ-СДС, е украинският спор. В изявление за CNBC министър председателят Денков помпозно декларира: Украйна не се бори за своята територия, а за цяла Европа! И още, че на идния Европейски съвет ще има позитивно решение за нов пакет помощ за режима в Киев. Когато сме дружно, сме мощни, споделя министър-председателят.
Разбира се,

в неговите приказки няма и молекула истина   

Точно Евросъюзът под командата на Съединени американски щати води опосредствена (прокси) война против Русия на украинска територия и с украинско " пушечно месо ". И Европейски Съюз е толкоз обединен, колкото аз съм космонавт - задоволително е единствено да ви напомня позицията на Унгария и Словакия (а те не са единствените!) за военната помощ, която да бъде оказвана на свръхкорумпирания, диктаторски киевски режим.
Не изостава от началника си и някогашният руски ученик, а в този момент безжалостен евроатлантик, военният министър Тагарев. Благодарение на него страната ни стремглаво се милитаризира, като налива милиарди в банковите сметки на американски производители на оръжия. А те от своя страна се отблагодаряват най-вероятно с великодушни комисиони на който би трябвало у нас!
Но въпросната личност е и супер дейна в дезинформирането ни. Министър Тагарев непрестанно ни внушава, че  Русия е опасност за България. " Ако Русия надделее в тази война (той има поради прокси войната на Запада против Русия - б.м.), ще минат единствено няколко години и тя ще продължи своята нападателна политика. Затова нашият стратегически интерес е Украйна да победи ". Това ни внушава роденият в Стамболийски, Пловдивска област Тодор, който по волята на ориста и за наше злощастие, през днешния ден е министър на защитата ни.
Само от тези приказки на премиера и военния му министър можем да си създадем извода за тяхното

необикновено двуличие, а и надменност

по отношение на родното население. Донякъде това е обяснимо - властта омайва, заслепява. По-страшното е другото, за което приказват сходни изявления - че ни ръководят тотално неосведомени, некомпетентни, детски и безотговорни " вождове ". Тези им качества, дружно с патологичната им ненавист към Русия и слугинажа на Съединени американски щати и НАТО, ги вършат извънредно рискови и за националната ни сигурност.
Овластените наши " борци с дезинформацията " са цялостно копие на измислените " специалисти ", наводнили общественото пространство на Запад и у нас. Вместо неутрален и правилен разбор, те ни постановат своите отзиви, подсказани им и обилно заплатени от тези, които печелят от  продължаването на спора в Украйна.
Точно за такива като тях в медията Cicero се появи любопитен разбор, в който се прави извод: немските специалисти все по-често приписват на Русия имперски упоритости, без да се опитат да създадат рационален разбор на обстановката. Дискусии въобще не се позволяват - аналитиците приканват да се поддържа киевския режим, без никакви научни причини, само че с огромно отвращение. Те упорстват, че единствено победа на Украйна може да попречи на Русия да нападне Берлин. Звучат все по-драматично предизвестия за последствията от намаляване на поддръжката на Киев от страна на Запада и апели към държавното управление да работи по-решително.      Самоуверени мъже и дами от " мозъчни тръстове " не престават да спекулират за военните благоприятни условия на воюващите страни. Проблемът е, че всички те нямат боен опит и не са в положение да оферират качествени експертизи в тази област.  
При тях обстоятелствата са сменени от отзиви

Те не желаят да виждат, че настъплението на украинските войски изцяло се провали, а на Кремъл въобще не са се свършили бойците и военната техника. Резултатът е, че всички прогнози на немските специалисти за хода на спора се оказват безусловно неправилни, обобщава Cicero.
Впрочем българските управници имат превъзходни учители по дезинформация - като Йенс Столтенберг да вземем за пример. Популярната американска журналистка Натали Морис съобщи в изявление за YouTube-канала Redacted, че на срещата в Давос (15-19 януари т.г.) шефът на НАТО е излъгал четири пъти за спора в Украйна. Първо за това, че съветската стопанска система страда, което не е правилно - за разлика от западната, през 2023 година тя се е нараснала с над 3.5 на 100. Втората неистина на Столтенберг е, че Русия губи повече хора в сраженията в сравнение с Украйна. Не Русия, а киевският режим в този момент закрива университети, тъй като хиляди младежи са убити. Лъжа номер три на шефа на НАТО: в случай че желаеме мир, би трябвало да водиме война и да изпращаме повече оръжия. За Натали това е цялостен идиотизъм! И четвъртата неистина на Столтенберг: Украйна ще победи - това е невероятно да се случи, заключава Натали.
Премиерът Денков ще остане в историята и с това, че е първият в света " учен " определен по времето, когато е министър на образованието. Но за разлика от него проф. Джон Миършаймър от Чикагския университет е честен академик, който в никакъв случай не би си разрешил да популяризира дезинформация. В изявление за YouTube-канала Deep Dive той е безапелационен: чиста фантастика е да има ново украинско нахлуване, което радикално да промени хода на събитията. Истината е, че украинците не са в положение даже да удържат отбранителната линия, която в този момент заемат. Руснаците въоръжават и упражняват своите бойци доста по-ефективно, в сравнение с Запада украинските. Най-вероятно украинската войска ще бъде отхвърлена надалеч обратно от позиците, на които в този момент се намират, заключава проф. Миършаймър.
Ще допълня неговата оценка и с мнението на още един популярен академик - френският антрополог, историк, геополитик Емюанюел Тод. Автор е на доста книги, измежду които е и " Финансовият провал ", в която планува тъкмо разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Сега в Япония е оповестен най-новият му труд -

" Третата международна война стартира ".

Според него НАТО е в Украйна най-малкото от 2014 година насам - макар предизвестията на Русия да не прави това, тъй като заплашва нейни витални ползи. И руснаците са прави - та Бахмут е на 8400 км от Вашингтон, само че единствено на 130 км от съветската граница. " Простото разчитане на картата на света разрешава да се прегледа хипотезата, че " Да, от съветска позиция това би трябвало да е отбранителна война ", споделя проф. Тод.
Истината е, че ни ръководят тарикати, изцяло откъснати от действителността. Те не престават сляпо да имат вяра на лъжите на западните им " наставници ", тъй като това им подсигурява и оставането на власт. Сътворяваната в западни централи дезинформация те непрестанно пробуват  на нас посредством медиите, които грубо цензурират и хилядите си обилно " спонсорирани " манипулатори. " Вождовете " отхвърлят всички неуместни обстоятелства, които се разминават с изкривените им показа. Още повече, че поради явен недостиг на просветеност те не са в положение да реализират справедлив разбор на протичащото се.
С всичко това те са извънредно рискови за обществото ни, тъй като своите несъответстващи и надълбоко неправилни показа и съждения трансформират в политики, от които зависи ориста ни.
А когато това се случва, то нищо положително не ни чака.
kreativen.bg
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР