Живак и серни оксиди няколко пъти над нормата ще може

...
Живак и серни оксиди няколко пъти над нормата ще може
Коментари Харесай

За Земята обжалва дерогацията на държавната ТЕЦ Марица изток 2


Живак и серни оксиди няколко пъти над нормата ще може да изхвърля Топлоелектрическа централа Марица изток 2, до момента в който в това време продължава да тежи на бюджета с негативните си финансови резултати. Решението държавната електроцентрала да получи безсрочно позволение да не съблюдава новите условия за най-хубави техники опонира на хубавичко икономическа логичност и в допълнение задълбочава проблемите в енергийната система. „ За Земята — достъп до правораздаване “ апелира решението и упорства обществото да получи изясненост по какъв начин изгодите от съществуването на една остаряла въглищна централа надминават разноските за нейното възобновяване, гласи известие на природозащитната организация, публикувано до медиите.

„ Европейското законодателство разрешава краткотрайно отклоняване от нормите, единствено в случай че разноските за постигането им са несъразмерно високи по отношение на изгодите за околната среда. Грубо нарушени е, че в тази ситуация с Марица изток 2 това условие не е спазено “, разяснява юрист Регина Колева.

Според обновеното позволение, от 2021-а година Топлоелектрическа централа Марица изток 2 ще може да изхвърля живак 30 μg/Nm3 при норма 7μg/Nm3, и серен диоксид 570mg/Nm3 при норма от 130mg/Nm3. Така институциите демонстрираха, че обилно раздават дерогации без да изискват тецовете да потвърдят ясна оздравителна стратегия и екологична доходност.

Както видяхме и в компютърното моделиране на отчета Last Gasp, замърсяването на Марица изток 2 стига чак до Солун, само че няма информация за трансгранична консултация сред България и Гърция по дерогацията на електроцентралата, сочат природозащитниците.

Според организацията, макар че митът за евтиния ток от Марица изток 2 продължава да битува, предходната година стана ясно, че Български енергиен холдинг работи на загуба. Скъпото електричество на държавната електроцентрала е една от главните аргументи. Правителството упрекна за отрицателния финансов резултат поскъпналите въглеродни квоти, само че комфортно пропусна да спомене, че въпросните квоти отразяват високата здравна и обществена цена на нечистия въздух, се сочи в известието.

„ В България тецовете на въглища получават пари, с цел да замърсяват, до момента в който настояват, че електрическата енергия им е евтина. Правителството изсипва впечатляващи суми в Марица изток 2, пренасочени от обществените средства, само че топлоцентралата отхвърля да влага в технологии, които ще понижат замърсяването, както изисква европейското законодателство и няма проект за смяна на тази обстановка. “, разяснява Доминик Дойл, юрист в партньорската организация на „ За Земята “ — Client Earth.

Според отчета Last Gasp Българският енергиен холдинг се подрежда измежду десетте компании, производители на електрическа енергия от въглища, които предизвикват 2/3 от случаите на здравни проблеми в резултат на замърсяването на въздуха в Европа. Той е втори по „ здравна цена “ на континента и производството на 1 мегаватчас сила в България значи 93 евро за здравни разноски, което е доста повече от междинната цена за Европа — 53 евро.

„ Данните редовно демонстрират, че националните и районни държавни управления — в България, само че и в целия Европейски Съюз — би трябвало незабавно да възнамеряват превъзмогването на зависимостта към въглищата. Политиките би трябвало да обезпечат възобновима сила, която ще обезпечи хиляди работни места. Това е единствената вероятност за бъдещето. “, заключва Меглена Антонова от „ Грийнпийс - България “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР