Жить стало лучше, товарищи, жить стало веселее“. Точно тази фраза

...
Жить стало лучше, товарищи, жить стало веселее“. Точно тази фраза
Коментари Харесай

Кулезич: „Бритиш американ тобако“ са замразили сделката с „Булгартабак“

„ Жить стало лучше, товарищи, жить стало веселее “. Точно тази фраза натрапливо се върти в главата ми през днешния ден. Ще ви я преведа на български, та нека ми олекне, че я споделям. „ Да се живее стана по-добре, приятели, да се живее – стана по-весело “.
Това е популярна фраза. Неин създател е Йосиф Висарионович Сталин. Произнесъл я за първи път от трибуната на Първото всесъюзно заседание на служащите и работнички – стахановци.„ Стахановци” на сегашен език значи ударници. Най-интересното е, че това ведро проклинание е спуснато от вожда към масите в навечерието на грандиозните чистки и всеобщи репресии от 1937 година

Няма в този момент да ви напомням какъв брой милиона руснаци са изпогинали в сибирските лагери или просто изпозастреляни като шпиони, саботьори, врагове с партиен билет, жертви на доноси и сигнали, услужливо превръщани от прокуратурата на основния прокурор Вишински в необорими обвинителни актове. Важното е, че това изречение е оживяло и до ден сегашен като демонстрация на лъжовен оптимизъм.

Ще питате дали съм добре и дали нямам температура, щом сходни натрапчиви мисли ме затормозяват. Възможно е. Но е просто неизбежно след днешната щастлива развръзка на няколкоседмичната драма с оръжейните предприятия „ Емко “ и „ Дунарит “. „ Емко “ беше на ръба да бъде умишелно фалиран посредством отмъкването на договорите му с държавната компания „ Кинтекс “. А „ Дунарит “ – откраднат от притежателя му Емилиян Гебрев благодарение на страната и посредством сляпото смирение на министъра на стопанската система Емил Караниколов. В интерес на основния заинтригуван от придобиването му, прочут като КОЙ. Същият апетитен и като настойник на въпросния министър Караниколов, повдигнат от квотата на различен другар на КОЙ – Волен Сидеров.

След митингите на служащите в „ Емко “, които раздрусаха прозорците на премиера Борисов, нощес Емилиян Гебрев в това студио описа за вчерашната си среща с Бойко Борисов. Той бил толкоз заинтересуван от обстоятелствата, които чул, че се изненадал за какво не е бил в час с някои от тях. Дори просрочен от изненада за свикания при президента Радев Консултативен съвет по национална сигурност на тематика корупция.

Днес господин Борисов се яви пред обществеността и протестиращите целият в бяло. Той възвести хепиенда на мрачната история. Върна лиценза на „ Емко “, „ Дунарит “ също не смени притежателя си, Борисов възвърне договорите с „ Кинтекс “, министър Караниколов остана макар апелите за оставката му.

Изобщо, да се живее стана по-хубаво, да се живее стана по-весело. Най-странното е, че асоциацията със сталинския оптимизъм се постанова отчетливо. Защото има ли добряк да има вяра, че министър председателят в действителност не е знаел истината за желанията на страната да открадне един печеливш частен бизнес на инат на закона и на здравия разсъдък? Няма подобен министър, който да си разреши да работи на инат на министър-председателската воля.

Освен това сюжетът се проточи със седмици и стана прекомерно гръмък, с цел да повярваме, че някой различен е поставил тапи в премиерските уши. Просто събитията ескалираха оттатък мълчанието на официозните медии, угрижени да се борят със самите себе си за свободата на словото си.

Сагата се размириса в чужбина. Все отново оръжейният бизнес е прекомерно интернационален. Като добавка се разбра през днешния ден, че „ Бритиш американ тобако “, които се канеха да купят марките на „ Булгартабак “ и по този начин притежателят на компанията Делян Пеевски да получи мощна финансова инжекция, са замразили договорката. По аргументи, че може да заплаши репутацията на компанията. Чу се още, че Венецианската комисия през днешния ден е настояла за крута промяна на бългщарската прокуратура и за търсене на законови благоприятни условия за следствие на основния прокурор.

Изобщо тъмни облаци се струпват над модела КОЙ, окупирал върховете на страната. Затова пък и напълно в точния момент Бойко Борисов съумя да изиграе обичаната си роля – умиротворител, целият в бяло. Каква е цената на щастливата развръзка за в този момент не е ясно. Но няма метод да не се узнае. Все отново даже у нас Библията не е опровергана.

Люба Кулезич, „ Честно казано “, БиАйТи
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР