Житие на свети пророк Авакум Св. пророк Авакум живял 650

...
Житие на свети пророк Авакум Св. пророк Авакум живял 650
Коментари Харесай

Св. прор. Авакум. Преп. Йоан и Андрей. Преп. Порфирий Кавсокаливит

Житие на свети оракул Авакум

Св. оракул Авакум живял 650 години преди Рождество Христово, предсказал бедствията, които щели да реализират ЮдеяРечник. И фактически, халдейският цар НавуходоносорРечник завладял ЙерусалимРечник, разрушил храма и откарал в плен доста юдеи.
" Докога, Господи, ще крещя, и Ти не ще чуваш, ще крещя към Тебе за насилието, и Ти не ще избавяш? - се обръща към Бога Авакум, малтретиран душевно заради нечестието на своя народ. - Защо ми даваш да виждам разбойничество и да виждам злощастие? " (Авак. 1:2-3).
По поверие оракул Авакум починал в дълбока напреднала възраст.

Свети преподобни Иоан, Ираклемон, Андрей и Теофил

Преподобните отци Иоан, Ираклемон, Андрей и Теофил, родом от град Оксирих [в Среден Египет, на левия бряг на река Нил], били деца на родители християни. От ранна възраст те се упражнявали в четене на душеполезни книги, а по-късно, водени от желанието да водят богоугоден живот, се отдалечили във вътрешната пустиня на своята страна, където били наставлявани от Бога.
Там, в пустинята, те срещнали един свят мъж, достигнал дълбока напреднала възраст, и живели с него, ползвайки се от духовните му поуки, една година. Когато този мъж умрял, те останали на същото място и в продължение на шестдесет години водели подвижнически живот, спазвайки непоколебим пост. Хранели се с диви плодове и пиели вода, само че и това приемали единствено два пъти в седмицата. В делничните дни те се разделяли и всеки прекарвал времето си насаме в близките планини и пещери; в събота и неделните дни се събирали и дружно възнасяли с помощта на Бога, при което се удостоявали със свето Причастие от Божествен ангел, и по този начин умряли с мир. За това споделя великият Пафнутий (Тиваидски), пустинник, който самичък е видял тези мъже и е написал житието им.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР