Житие на св. Сава Освещени Свети Сава, основателят на много

...
Житие на св. Сава Освещени Свети Сава, основателят на много
Коментари Харесай

Преп. Сава Освещени. Преп. Нектарий Битолски

Житие на св. Сава Освещени

Свети Сава, създателят на доста манастири в Палестина и на популярната лавра, известна под неговото име, се родил в региона Кападокия през ІV век от богати и знатни родители. Поради противоречие сред роднините, на които било поверено неговото образование през време на служебното пътешестване на татко му в Александрия, той още 18-годишен се поселил в манастир. Там получил обучение, обикнал монашеския живот и бил постриган за духовник. Желаейки да служи на Бога в по-усамотено място, младият духовник оставил манастира, в който живял, и се отправил за Йерусалим да се поклони на светите места и да посети палестинските пустинници.

По това време на Изток бил фамозен със своя непоколебим постнически живот преподобни Евтимий Велики. Сава изискал да постъпи в цифрата на неговите възпитаници, само че Евтимий го поверил на блажени Теоктист, брат в прилежащия манастир. Като го благословил, преп. Евтимий предсказал, че Сава ще просияе в иноческия живот, ще стане създател на обширна лавра и ще бъде прочут ментор на всички палестниски отшелници.

В Теоктистовия манастир Сава се предал напълно в работа на Бога и минал всички отшелнически служби с покорно смирение и старателен труд. Всички се чудели на неговия строго благодетелен живот. Веднъж, пътувайки за Александрия, той срещнал по пътя родителите си, които желали да го отклонят от иноческия живот, само че накрай отстъпили пред неговата непоколебима воля.

Житие на свети преподобни Нектарий Битолски

Преподобни Нектарий се родил в гр. Битоля, Македония, от благочестиви родители българи и бил наименуван в св. Кръщение Николай. Две чудеса в ранното му детство поразили детето и дали тенденция на по-нататъшния му живот:

1. На хармана майка му насън видяла Божията Майка, която я предизвестила да се скрият с мъжа и децата от идното турско настъпление. Като се събудила, майката незабавно изпълнила поръчението, и по този метод фамилията било непокътнато от заличаване.

2. Подир известно време родителите на Николай по взаимно единодушие се разделили „ заради благочестие ". Бащата с двете момчета постъпил в близкия манастир „ Св. Безсребреници ", където приел монашеско пострижение с името Пахомий. Веднъж, на празника на св. Безсребреници, се свършило виното, и Пахомий се отправил към извора да измие празния съд. Но последният се оказал претъпкан до горе. Всички видели станалото знамение и популяризирали Бога.

Възмъжал, подсилен към този момент телом и духом, Николай поискал цялостно мълчание и се отправил за Атон. Там бил признат в карейската килия Ягари от духовник Дионисий. Той го показал на своя дъртак, прозорливия Филотей, който при първа среща нарекъл по име както Николай, по този начин и татко му Пахомий. Тук Николай бил постриган в монашество с името Нектарий. Под управлението на тези двама опитни подвижници младият духовник почнал битка срещу врага на човешкото избавление. Но изкусителят с особена непримиримост желал да го отдели от тази плодородна тайфа, като почнал да му внушава неприятни мисли срещу двамата стаци. Като не съумял с това прелъщение, врагът отровил душата на другия послушник в същата килия. Той дотолкоз намразил Нектарий, че искрено разкрил на старците своето желание да убие или него или самия себе си. Уплашените старци убедили Нектарий да се в профил от гнева на брата си и той постъпил при Прота на Света гора за послушник. Подир някое време починал блаженият Филотей в дълбока напреднала възраст. Тогава Дионисий отстранил от себе си оня послушник и приел още веднъж Нектарий. Така те живели спокойно, като се подвизавали и хранели от труда на ръцете си.

След гибелта на Дионисий преподобни Нектарий усетил подвига на поста и бдението. Телесните му сили се изтощавали, само че духът му от ден на ден се утвърждавал. Недоволен от неговия триумф, изкусителят - по Божие допущение - го поразил с тежки телесни недъзи. Като понасял търпеливо новото прелъщение, преподобният очистил до дъно душата си и безшумно се преставил в Господа на 5 декември 1500 година След четири години учениците разкрили гроба му и намерили светите му мощи нетленни. Направили за тях ковчег, върху лицевата дъска на който изобразили лика на преподобни Нектарий. Ковчегът бил подложен в църквата на Ягарската килия за поклонение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР