Житие на св. мъченик Йоан БългаринБлаженият Йоан бил родом от

...
Житие на св. мъченик Йоан БългаринБлаженият Йоан бил родом от
Коментари Харесай

Св. мчци Конон и Йоан Българин. Мчца Ираида

Житие на св. страдалец Йоан Българин
Блаженият Йоан бил родом от България. По някакъв случай той се поддал на дяволските козни и се отрекъл от Христа. Но след някое време той осъзнал своето огромно провинение и почнал да се кае за отричането си от християнската религия.
В това душевно положение, търсейки утешение на своята съвест, той напуснал родното си място, пристигнал в Света Гора Атонска. Тук Йоан три години прислужвал на един нравствен дъртак. Но тъй като съвестта му към момента не му давала покой, той постоянно бил посърнал, скръбен и безмълвен. Самият му тип показвал, че е претърпял някаква огромна акцидент.
Като не могъл повече да понася угризенията на съвестта Йоан напуснал Св. Гора, пристигнал в Цариград, облякъл се като турчин и в този си тип влезнал в джамията " Св. София ". Там той почнал да се кръсти и да се моли по християнски, което изключително поразило агаряните. Разгневени, те сурово се нахвърлили против него и го питали за какво прави по този начин. А той храбро изповядал, че е християнин, по тази причина се кръсти като християнин и се покланя на Христа, Който е Син Божий и същински Бог.
Агаряните се пробвали да го отклонят от неговата вероизповед, само че като се убедили, че тя е непоколебима, те незабавно му отсекли главата вън в двора на " Св. София ". Това станало на 5 март 1784 година.
Така блаженият Йоан получил ярък страдалчески венец от Христа Бога на 19-годишна възраст.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР