Жителите на суданската столица Хартум съобщават днес, че боеве в

...
Жителите на суданската столица Хартум съобщават днес, че боеве в
Коментари Харесай

Нови боеве бушуват в суданската столица, жителите ѝ се опитват да я напуснат

Жителите на суданската столица Хартум оповестяват през днешния ден, че боеве в центъра на града и някои други региони са обновени, а мнозина се пробват да изоставен столицата в навечерието на мюсюлманския празник Айд ал Фитр (Рамазан байрам), бележещ края на свещения месец Рамазан, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

В Хартум и близките градове Омдурман и Бахри се водят яростни боеве тази седмица сред армията и паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП), които блокираха столицата, а това докара до дефицит на храни.

Стрелба беше чута в Бахри, а локални поданици оповестиха за яростни боеве западно от Омдурман, където съгласно очевидци армията е блокирала идването на подкрепления на Съюз на българските писатели.

И двете враждуващи страни споделиха по-рано, че ще съблюдават 24-часовото преустановяване на огъня, което влезе в действие през вчерашния ден в 18:00 ч. локално време (16:00 ч. по Гринуич), само че бързо беше нарушено от възобновени боеве.

Съюз на българските писатели разпространиха изказване за нарушаването на прекратяването на огъня, в което показват, че са били атакувани в Омдурман и са нанесли загуби на армията, в това число като са свалили два нейни хеликоптера.

" Ройтерс " не може да удостовери от самостоятелни източници изказванията на Съюз на българските писатели.

 В Судан свързвани със зверствата в Дарфур милиции пробват да вземат властта В Судан свързвани със зверствата в Дарфур милиции пробват да вземат властта

Някои от най-ожесточените боеве се водят към комплекса на генералния щаб на армията и резиденцията на военния водач на Судан военачалник Абдел Фатах Бурхан.

Армията управлява достъпа до Хартум и наподобява се пробва да блокира маршрутите за доставяне на Съюз на българските писатели, споделиха очевидци пред " Ройтерс ".

Все повече хора напущат суданската столица. Много от тях към този момент съумяха да го създадат, само че някои са спирани на пропускателните пунктове, оповестяват локални поданици в обществените мрежи.

" Няма храна, супермаркетите са празни, обстановката е несигурна и почтено казано доста хора се пробват да изоставен града ", сподели пред " Ройтерс " гражданин на Хартум.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР