Жителите на столичния квартал Орландовци свикват опълчение срещу дългогодишното безхаберие

...
Жителите на столичния квартал Орландовци свикват опълчение срещу дългогодишното безхаберие
Коментари Харесай

Жителите на "гетото" Орландовци се разбунтуваха срещу мизерията

Жителите на столичния квартал " Орландовци " привикват опълчение против дългогодишното безхаберие на централната и локалната власт.  Хората са гневни поради непрекъснатото занемаряване на проблемите на квартала и започват цивилен дейности. Ще пишем петиции, ще търсим контакти с представители на институциите, това не може да продължава, разясниха от инициативния комитет, който се събра през вчерашния ден на първа среща. " Орландовци " е част от регион " Сердика ", от години ръководен от кмета на ГЕРБ Тодор Кръстев. 

Кварталът страда от присъщи на гетата хронични проблеми - висока престъпност, занемарена инфраструктура и като цяло неприятно качество на живот. " Натрупаха се доста случаи на разрушени коли - крадат се радиа, батерии. Кражбите са ежедневие, а полицията единствено ги записва и дава обещание: " Ще се свържем с вас ", разясниха поданици на " Орландовци " на първото си опълченско съвещание. Освен това въздухът в региона е токсичен от денонощното горене на гуми и други боклуци, тротоари въобще няма, улично осветяване - също. Често през нощта токът стопира. " Не можем да разберем на режим ли сме, какво се случва. Много от жилищата се отопляват на климатици ", описаха пострадалите. Според тях не е обикновено кварталът с години да отсъства от капиталовите планове на общината и никой да не прави нищо за благоустрояването му. " Ще настояваме и за денонощен патрул ", безапелационни са хората.

Напрежението в " Орландовци " през годините от време на време ескалира. През 2015 година се стигна до съществени конфликти след пердах сред българи и роми, подбуден от спор за пусната в парка мощна музика. Тогава на жандармерията се наложи да пази подстъпите към ромския квартал. Протести имаше и през 2018-а против прекосяването на тежки камиони през квартала.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР