Жителите на София могат да се качват на Витоша от

...
Жителите на София могат да се качват на Витоша от
Коментари Харесай

Първата стоянка за електрически велосипеди под наем е в "Бояна"

Жителите на София могат да се качват на Витоша от през днешния ден с електрически велосипед. Наемът е 15 лв. за 3 часа и колелото се взема от паркинга пред Националния исторически музей (НИМ) в " Бояна ".

За това време се стига до " Тихия ъгъл " или до " Златните мостове ", обясниха от българския производител на колелата " Елджей " от Варна.

В началото задвижването е като на елементарен велосипед с педали, а след това с бутон на кормилото се включва електромотор. Пробегът с едно зареждане е до 100 км при умерено каране, без доста внезапно натискане на газта.

Засега няма стоянки на Витоша, където да се остави употребения електровелосипед и той би трябвало да се върне на паркинга пред НИМ. До 5 часа използването е 20 лв., а за през целия ден – 30. В събота и неделя цените са по-високи – 20 лв. за 3 часа, 30 – за 5 часа и 50 лв. за ден.

Скоро ще се открие още една стоянка за такива колела чартърен – до басейна " Дианабад ". От там те ще могат да се употребяват из града като електромоторите няма да са толкоз мощни като на планинските колела. Те ще развиват скорост до 45 км/ч.

Подходът за велосипедисти от центъра до паркинга на НИМ в този момент е сложен, регистрира кметът Йорданка Фандъкова и даде обещание да се построи велоалея по бул. " Пушкин ". Така ще се реализира връзката с настоящата велоалея по бул. " Цар Борис Трети ". До НИМ велосипедистите могат да стигат със своите колела и да продължат към планината с електрическо.

Инициативата е на " Зелена София " към Столичната община и мрежата за стабилно развиване " Клийнтех България ". Те са подкрепени от EIT Climate-KIC, което е най-голямото обществено частно партньорство в Европейски Съюз в областта на зелените нововъведения, обясниха от общината.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР