Жителите на Симитли подкрепят източния вариант на трасе за преминаване

...
Жителите на Симитли подкрепят източния вариант на трасе за преминаване
Коментари Харесай

Жителите на Симитли подкрепят източния вариант на трасе на АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Жителите на Симитли поддържат източния вид на трасе за прекосяване на Автомагистрала "Струма " през Кресненското дефиле.


Това е станало известно на днешното публично разискване в града, където е бил показан Доклад за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ на капиталовото предложение за обект: "Подобряване на трасето на лот 3.2 на Автомагистрала "Струма ", оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството. С жителите на града и представители на неправителствени, бизнес и публични организации са били коментирани петте разновидността за прекосяване на автомагистралата през дефилето, като са показани другите благоприятни условия. Мнението на проектантите и специалистите, изготвили отчета по Оценка на въздействието върху околната среда, е че така наречен "източен вид " е най-компромисното решение за реализирането на плана във връзка с запазване на околната среда, сигурността и сигурността на жителите, както и от икономическа позиция.

При реализацията му ще бъдат въведени всички ограничения, в това число и спомагателни такива, които защищават живота и придвижването на животинските типове. Набелязани са ограничения за отбрана от шума на хората, както и пътни връзки, които да улеснят придвижването в посока Банско и София. Този вид подсигурява и чистотата на въздуха, защото трафикът се разделя в две платна. Източният вид на трасе през Кресненското дефиле планува в посока София пътят да минава по ново трасе, а в посока Сандански да остане по остарелия път Е-79. Връзката сред двете платна ще бъде осъществена посредством напречни връзки, като ще се употребяват съществуващите пътища и ще се построяват нови пътни възли. Предвидени са общо 5 пътни възела. Ще бъде издигната пътна връзка и със съществуващия път Е-79 при започване на обходния път на Кресна. На правата ще има и две огромни площадки за търговия и отдих, които ще имат директна връзка с Кресна. Те ще бъдат снабдени с електричество, водопроводна и канализационна мрежа, както и с пречиствателни станции за отпадни води.

На полемиката специалистите са обяснили, че разновидността с построяването на 15-километров тунел е несъответствуващ, защото регионът към Кресна е най-сеизмично интензивният в България. Освен това, по първични оценки построяването на оборудването би коствало към 3 милиарда лева Единодушно е било мнението, че съществуването на радиоактивни детайли в скалите ще докара до тежки екологични последствия, тъй като за прокопаването на подобен тунел ще се изкара земна маса над 4 млн. куб. м, която не може да се употребява за строителни цели и би трябвало да се депонира в особено хранилище, а строителството на такова би лишило минимум четири години. Отделно от това, от замърсяване с радиоактивни детайли са застрашени подземните води и реките.

В поддръжка на плана са се оповестили и редица представители на екологични организации, които са сложили преди всичко развиването на района, живота и сигурността на жителите и пътуващите през дефилето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР