Жителите на Симитли подкрепят източния вариант на трасе за преминаване

...
Жителите на Симитли подкрепят източния вариант на трасе за преминаване
Коментари Харесай

Държавата, експертите и местните единодушни за източния вариант на магистрала Струма

Жителите на Симитли поддържат източния вид на трасе за прекосяване на Автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле. Това стана ясно на извършеното през днешния ден публично разискване в препълнената спортна зала „ Септември “ в града, където бе показан Докладът за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ на капиталовото предложение за обект: „ Подобряване на трасето на лот 3.2 на Автомагистрала „ Струма”.
С жителите на града и представители на неправителствени, бизнес и публични организации бяха коментирани петте разновидността за прекосяване на автомагистралата през дефилето, като бяха показани другите благоприятни условия. Мнението на проектантите и специалистите, изготвили отчета по Оценка на въздействието върху околната среда, е че така наречен „ източен вид “ е най-компромисното решение за осъществяване на плана във връзка с запазване на околната среда, сигурността и сигурността на жителите, както и от икономическа позиция . При реализацията му ще бъдат въведени всички ограничения, в това число и спомагателни такива, които защищават живота и придвижването на животинските типове. Набелязани са ограничения за отбрана от шума на жители, както и пътни връзки, които да улеснят придвижването в посока Банско и София. Този вид подсигурява и чистотата на въздуха, защото трафикът се разделя в две платна.
Източният вид на трасе през Кресненското дефиле планува в посока София пътят да минава по ново трасе, а в посока Сандански да остане по остарелия път Е-79. Връзката сред двете платна ще бъде осъществена посредством напречни връзки, като ще се употребяват съществуващите пътища и ще се построяват нови пътни възли. Предвидени са общо 5 пътни възела - „ Симитли “, „ Полето “, „ Мечкул “, „ Стара Кресна “ и „ Кресна “. Ще бъде издигната пътна връзка и със съществуващия път Е-79 при започване на обходния път на гр. Кресна.

На правата ще има и две огромни площадки за търговия и отдих. Едната е на обходния път на Кресна в посока Кулата и е с повърхност 17 декара. Другата е по новото трасе, което ще се построява, и е на 2 километра след пътен възел „ Кресна “, пътувайки за София. Тя ще бъде с повърхност 19 декара. И двете площадки ще имат директна връзка с град Кресна. Те ще бъдат снабдени с електричество, водопроводна и канализационна мрежа, както и с пречиствателни станции за отпадни води. Целта е да бъде обезпечено всичко належащо за реализирането на комерсиална активност и хората от района да могат да продават продукцията си от мед, мляко и т. н., както го вършат и сега.
„ Благодаря за поддръжката, тъй като този план ще модернизира България и ще развие района “, съобщи ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Дончо Атанасов. Той акцентира, че градежът на Автомагистрала „ Струма “ от Симитли до Кресна е огромно предизвикателство и национална идея. „ Ако не я осъществяваме рискуваме да връщаме на Европейски Съюз над 1,2 милиарда лева, усвоени за строителството на секторите досега, а Кресненското дефиле ще остане както е в този момент – път с голям трафик и тежки произшествия. Моят зов към всички, е да се обединим и да построим автомагистралата, тъй като не може непрекъснато да се връщаме и започваме изначало. Връщане обратно не може да има “, акцентира инж. Атанасов. Той бе безапелационен, че без автомагистралата загубите за страната и района ще се големи. Според него единствено за 3-4 години след довеждане докрай на автомагистралата изгодите ще се усетят от всички.
Инж. Атанасов увери, че всички претенции от страна на локалните поданици във връзка с сигурността и достъпността ще залегнат при реализацията на плана. Специални изходи и входове ще се създадат и за феновете на рафтинг спортовете по река Струма, като на среща с представители на клубовете ще се обозначат нужните подходи, които да залегнат в плана.
Инж. Атанасов осведоми, че в поддръжка на плана в Агенция „ Пътна инфраструктура “ са постъпили 25 мнения от заинтригуваната общност, ведомства и организации, като всичките са позитивни. 3 от тях са от държавната администрация – Министерството на стопанската система, Министерството на вътрешните работи и Главна дирекция „ Национална полиция “ и Министерството на здравеопазването. 7 са експертните мнения от университетските и научните среди – от Българска академия на науките, Българска академия на науките – Геологически институт, Университет по архитектура строителство и геодезия, Висше строително учебно заведение „ Любен Каравелов “, Висше транспортно учебно заведение „ Тодор Каблешков “, Минно-геоложки университет и Лесотехнически университет. 15 са позитивните мнения от неправителствения бранш.
На полемиката специалистите обясниха, че разновидността с построяването на 15-километров тунел е несъответствуващ, защото регионът към Кресна е най-сеизмично интензивният в България. Преди 100 години там е записано земетресение с магнитут над 7-ма степен. Освен това, по първични оценки построяването на оборудването би коствало към 3 милиарда лева Единодушно бе мнението, че съществуването на радиоактивни детайли в скалите ще докара до тежки екологични последствия, тъй като за прокопаването на подобен тунел ще се изкара земна маса над 4 млн. куб. м, която не може да се употребява за строителни цели и би трябвало да се депонира в особено хранилище , а строителството на такова би лишило минимум 4 години. Отделно от това, от замърсяване с радиоактивни детайли са застрашени подземните води и реките.
Подкрепа на плана в Симитли съобщи Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия. Той акцентира, че основен път Е-79 през Кресненското дефиле е измежду най-опасните сектори в страната. За 5 години в сектора от 15 км по данни на Министерство на вътрешните работи са починали 29 души, 130 са ранени. „ Само след 5 години, в случай че построим автомагистралата, това ще се промени. Това няма да е нов път палач, тъй като статистически на автомагистралите стават по-малко произшествия със починали и това е най-безопасния способ за пътешестване “, безапелационен бе той.
Категорична поддръжка бе дадена и от Камарата на строителите в България в лицето на Мирослав Мазнев, който съобщи, че в случай че не стартира строителството на лот 3.2 на Автомагистрала „ Струма “ единствено след година трафикът от лот 3.1. на автомагистралата ще влезе в града и ще аргументи тапи и тапи. Той уточни, че определеното трасе е екологично и стопански преференциално, а това се подсигурява от техническите разработки, каквито в никакъв случай не са правени за Оценка на въздействието върху околната среда у нас.
Областният шеф на Благоевград Бисер Михайлов, съобщи че с публичното разискване се взема решение ориста на района и на бъдещите човешки животи, чиято отбрана е най-важна. „ За мен рационалният вид е източният и би трябвало да го приемем, с цел да може в утрешния ден да пътуваме безвредно. Хората, които основават работни места и занаят в района, също би трябвало да получат своята отбрана и гаранция, тъй като, до момента в който ние приказваме, в Сърбия, Македония и Гърция се строи и в случай че се забавим, директният трафик може да ни заобиколи “, уточни Михайлов.
В поддръжка на плана се оповестиха и редица представители на екологични организации, които сложиха преди всичко развиването на района, живота и сигурността на жителите и пътуващите през дефилето.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР