Жителите на Симитли подкрепят източния вариант на трасе за преминаване

...
Жителите на Симитли подкрепят източния вариант на трасе за преминаване
Коментари Харесай

Жителите на Симитли поискаха само едно ново трасе на "Струма" през Кресненското дефиле

Жителите на Симитли поддържат източния вид на трасе за прекосяване на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле. Това се разбра на извършеното през днешния ден публично разискване в спортна зала " Септември " в града, където бе показан Докладът за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на капиталовото предложение, оповестиха от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ).

Източният вид на трасе през Кресненското дефиле планува в посока София пътят да минава по ново трасе, а в посока Сандански да остане по остарелия път Е-79. Връзката сред двете платна ще бъде осъществена посредством напречни връзки, като ще се употребяват съществуващите пътища и ще се построяват нови пътни възли.

Предвидени са общо 5 пътни възела - " Симитли ", " Полето ", " Мечкул ", " Стара Кресна " и " Кресна ". Ще бъде издигната и пътна връзка със съществуващия път Е-79 при започване на обходния път на Кресна.

На правата е планувано да има и две огромни площадки за търговия и отмора. Едната е на обходния път на Кресна в посока Кулата и е с повърхност 17 декара. Другата е по новото трасе, което ще се построява, и е на 2 километра след пътен възел " Кресна " в посока София. Тя ще бъде с повърхност 19 декара.

 Жителите на Симитли желаеха единствено едно ново трасе на
© АПИ

И двете площадки ще имат директна връзка с Кресна. Те ще бъдат снабдени с електричество, водопроводна и канализационна мрежа, както и с пречиствателни станции за отпадни води. Целта е да бъде обезпечено всичко належащо за реализирането на комерсиална активност и хората от района да могат да продават продукцията си, както го вършат и сега.

" Моят зов към всички, е да се обединим и да построим автомагистралата, тъй като не може непрекъснато да се връщаме и започваме изначало. Връщане обратно не може да има ", съобщи шефът на АПИ Дончо Атанасов.

На полемиката специалистите обясниха, че разновидността с построяването на 15-километров тунел е несъответствуващ, защото регионът към Кресна е най-сеизмично интензивният в България. Единодушно бе мнението, че съществуването на радиоактивни детайли в скалите ще докара до тежки екологични последствия, тъй като за прокопаването на подобен тунел ще се изкара земна маса над 4 млн. куб. м, която не може да се употребява за строителни цели и би трябвало да се депонира в особено хранилище, а строителството на такова би лишило минимум 4 години.

От организацията прецизират, че мнението на проектантите и специалистите, изготвили отчета по Оценка на въздействието върху околната среда, е че така наречен " източен вид " е най-компромисното решение за осъществяване на плана във връзка с запазване на околната среда, сигурността и сигурността на жителите, както и от икономическа позиция.

В поддръжка на плана се оповестиха и редица представители на екологични организации, които сложиха преди всичко развиването на района, живота и сигурността на жителите и пътуващите през дефилето.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Региони (7365)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР