Жителите на Североизточна Япония, разтърсена вчера от мощно земетресение с

...
Жителите на Североизточна Япония, разтърсена вчера от мощно земетресение с
Коментари Харесай

Япония разчиства отломките от силния трус, засегнал Фукушима

Жителите на Североизточна Япония, разтърсена през вчерашния ден от мощно земетресение с магнитуд 7,3, започнаха да разчистват отломките и унищожават последствията от труса, съобщи Асошиейтед прес. Той провокира свлачище на една автомагистрала, нанесе вреди на някои здания и сектори от железопътната мрежа, употребена от високоскоростните влакове, остави хиляди хора без ток.

 Трус от 7,3 раздруса японската префектура Фукушима Виж още

Земетресението разклати най-силно префектурите Фукушима и Мияги, които преди 10 години бяха ударени от земетресение, довело до цунами и повреда в атомна централа.

От вчерашния трус са ранени, най-вече леко, повече от 140 души, основно от падащи предмети и счупени стъкла. Трима са по-тежко потърпевши, само че няма информация за починали, сподели основният секретар на държавното управление Кацунобу Като.

ТЕПКО, компанията оператор на атомната централа " Фукушима Даичи ", аварирала от мощния трус през март 2011 година, сподели, че по време на земетресението се е разплискало нищожно количество вода от резервоарите за запазване на отработеното гориво, само че няма сериозна смяна на радиационния декор и заплаха за сигурността на централата, съобщи ТАСС.

Земетресението не е провокирало цунами, защото епицентърът е бил на дълбочина от 55 километра под океанското дъно. Говорителят на Японската метеорологическа работа сподели на конференция, че съгласно сеизмолозите вчерашният трус е един от вторичните след земетресението от 2001 година, което беше с магнитуд от 9,1.

Тази заран е възобновено подаването на електричество, само че по северното крайбрежие към момента не вървят някои от скоростните влакове заради вреди, нанесени на инфраструктурата.

Работници разчистват огромната крайбрежна автомагистрала, свързваща Токио с градовете на север, където се е задействало свлачище. Блокирани от паднали скали са още няколко по-малки пътища.

Експертите предизвестиха, че ще има вторични земетресения. Много японци прекараха нощта в евакуационни центрове, където в границите на противоепидемичните ограничения към този момент са били разпънати палатки. За да се обезпечи вода за някои региони бе мобилизирана армията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР