Жителите на селото се събраха на площада, за да отпразнуват

...
Жителите на селото се събраха на площада, за да отпразнуват
Коментари Харесай

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков бе гост на празника „Виното и хорото“ в Гомотарци

Жителите на селото се събраха на площада, с цел да отпразнуват богатата годишна продукция от 630 тона грозде, която най-големият масив във Видинско ражда тази година. Това оповестиха от пресцентъра Общината.

Празника откри кметът на Гомотарци Ирена Иванова. Д-р Ценков бе посрещнат по остаряла българска традиция с самун и мед и получи подарък от домакините – икона с лика на Свети Трифон и бутилка вино. Той изрече благодарности за напъните, които се поставят за развиването на лозарството в плодородния регион сред селата Кошава и Гомотарци. „ Вярвам, че винопроизводството ще възвърне района “, съобщи кметът.

Столетница от видинското село Въртоп отпразнува юбилея си

Сред гостите на общоселското забавление във връзка закриването на гроздобера, участваха още заместник-кметът по филантропични действия и обществена политика на Община Видин Борислава Борисова, секретарат на Общината Валери Димитров, Маринела Карауляну – представител на читалище от румънския град Калафат, ръководителят на Асоциацията на власите в България Пламка Любомирова, общински съветници и други

За положителното въодушевление се погрижиха духовата музика на село Гомотарци, танцови сформира от района, както и от прилежаща Румъния. Патриотичен клуб „ Бдинци “ подреди галерия със старинни оръжия – от Възраждането до Първата Световна война.
В състезанието за най-хубаво домашно младо вино, годишна продукция 2019, тричленното жури отреди първото място в категория алено вино за Венелин Никифоров. При белите виновност победител стана Каролина Маринова, а останалите участници получиха грамоти. Проведено бе съревнование по търкаляне на бурета, там призовото място бе за Марио Петров.



Лозовите масиви, ситуирани на повърхност от 1300 декара, са благосъстоятелност на "Бонония Естейт " ООД, като следва да се засадят още 150 декара. Фирмата продължава да създава нови и се заема с възобновяване на остарялата маза - индустриалната база към този момент е подготвена, ще се построи и хотелска част. Идеята е районът да се развие като дестинация за винен туризъм.

Празникът „ Виното и хорото “ се прави за първа година по самодейност на младежите в селото. Те се включват и в организацията му, дружно с пенсионерския клуб „ Гомо “ и локалното читалище „ Просвета-1928 “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР