Жителите на село Първомайци, община Горна Оряховица, излизат на протест

...
Жителите на село Първомайци, община Горна Оряховица, излизат на протест
Коментари Харесай

Протест в Първомайци заради водовземане

Жителите на село Първомайци, община Горна Оряховица, излизат на митинг поради водовземане в селото. Това заяви за „ Фокус “ – Велико Търново кметът на обитаемото място Ясен Янков. Той изясни, че в землището на селото се намира шахтов бунар на Държавна организация „ Държавен запас и военновременни резервира “, черпенето на вода от който е прекратено още през 1983-1984година, поради пресушаване на частните кладенци и чешми на жителите на селото. В момента се прави разчистване и на шахтовия бунар и разкопаване на инфраструктурата в селото.
„ Хората ги тормози, че ще се изчерпа още веднъж водата в кладенците в персоналните домове и чешмите ще пресъхнат. Другото терзание е, че в този интервал ще се разкопаят още веднъж улиците, за които няма гаранция, че ще бъдат възобновени. Тъкмо завърши един план за замяна на канализация, по който бяха възобновени улиците и в този момент още веднъж ще разкопават уличната мрежа “, уточни кметът на селото Ясен Янков. Той напомни, че митинги във връзка действието на този шахтов бунар е имало още през 11983-1984 година. Тогава са били направени нови уреди в Поликраище, а тези са били затворени. През 2009 година шахтовият бунар в Първомайци още веднъж е бил въведен в употреба, което още веднъж довело до пресушаване на частните водоизточници. Тогава жителите на Първомайци са инициирали подписки, като едната била подкрепена от 97 поданици, а другата от 140. Строителството въз основата е било прекратено. „ Сега още веднъж без никакво известяван започнаха да копаят отвън обитаемото място. Тепърва следва да влязат и в обитаемото място. Обяснението на проектанта е, че този водоизточник ще се употребява единствено при пожар, само че хората нямат доверие, че няма да им свърши отново водата в кладенците “, уточни Ясен Янков.
Протестът се провежда от предприемчив комитет, основан от поданици на селото. Той ще се състои на 27 септември, от 09.00 часа, на ул. „ Александър Батенберг “, в западната част на селото, където се намира и самият бунар. Гражданското неодобрение ще бъде изразено спокойно, без да се блокира придвижването по четвъртокласната пътна мрежа. По време на митинга още веднъж ще стартира събиране на подписка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР