Жителите на село Баня излязоха на протест срещу присъединяването на

...
Жителите на село Баня излязоха на протест срещу присъединяването на
Коментари Харесай

​​​​​​Баня зове премиера Петков: Не искаме към Обзор!

Жителите на село Баня излязоха на митинг против присъединението на селото им към община Обзор. Това едно от шестте села, които участваха в референдум предходната година, а Росица Ракова, която е представител на инициативния комитет, сподели, че това, което се случва, е безумство.

„ Призивът ни е към премиера Кирил Петков, към Асен Василев, към всички от Министерския съвет. Елате и направете разбор! Това, което се случва тук с Натура 2000, с живота на хората, е безумство “, добави тя.

„ Хората от Баня се оповестиха против решението да бъде отделена нова община с шест села. В референдума са дали своят вот 94 души от имащите 120 право на глас. 30 са били „ за “ отделянето, а 64 - „ срещу “, напомня Десислава Генева пред Би Ти Ви.

„ Много неистини и операции се изрекоха през последната година. Не знам кое и по какъв начин е законно, само че подписката за иницииране на този референдум е за отделяне на нова община с център град Обзор. Никъде в нея не попадат селата, които вероятно ще бъдат включени в нея “, съобщи Росица Ракова.

В същото време кметът на Обзор Христо Янев прикани президента Румен Радев да подпише по-скоро указа за обособяване от Община Несебър.

Над 3000 писма ще бъдат входирани до президента. Всяко от тях съдържа въпроса за какво се бави указът за отделянето на Обзор и още шест села в независима община.

Дата на провеждането на референдума е 28 февруари 2021 година, само че след една година и един един месец декрет на президента към момента няма. Затова и хората са подхванали тази самодейност.

Куриерите, които ще занесат писмата на президента, ще пискат и незабавна среща с него и правните съветници за решаването на проблема.

„ Молим президента и имаме вяра в него и в неговата правдивост. Да се съблюдават законите и конституцията на България. Това е желанието на всички хора от Обзор и селата “, съобщи Янев.

Той беше безапелационен, че това не е митинг, а самодейност.

Надяваме се президентът да издаде декрет, с цел да имаме по-добро бъдеще, сподели кметът на Обзор. Това е желанието на всички хора от града и селата, добави Христо Янев.

„ Има самодейност у хората. Събрали са писма и молби към президента. Днес ще се входират. Нямаме отговор, че декрет няма да бъде написан. Затова молим Румен Радев. Вярваме в него и в неговата правдивост. Надяваме да се съблюдават законите и Конституцията на България, да издаде декрет и да имаме по-добро бъдеще! Това е желанието на всички хора от Обзор и селата “, съобщи кметът.

Около 50 души ще пътуват до София с писмата, добави той.
ТЕМА преди 17 часа 1800 преди 1 ден 992 преди 1 ден 1984
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР