Жителите на селата масово отказват да гледат прасета в кочината,

...
Жителите на селата масово отказват да гледат прасета в кочината,
Коментари Харесай

Шок: Оставаме без домашно свинско за Коледа

Жителите на селата всеобщо отхвърлят да гледат свине в кочината, сподели репортерска инспекция в страната, написа " Телеграф ".

Въпреки че от началото на септември разпоредба на МЗХГ разреши на стопаните да населят задния двор със прасета за домашно развъждане, искащите са с близо пети пъти по-малко отпреди настъплението на Афиканската чума в региона на Русе.
Според БАБХ подадените заявки за регистрация на животновъдни обекти вид „ персонално стопанство “ за развъждане на свине в страната към началото на месец октомври 2020 година са 6 139.

Процедурата по регистрация са минали 5 070 обекта, в които могат да се населват свине.

Освен страха от АЧС, стопаните акцентират непостижимите ограничения, които би трябвало да извършват по предписание на БАБХ. Мнозина от запитаните селяни настояват, че наложените ограничения са положителни, само че за стопанства с повече от 10-20 свине.

А за стопанства вид „ заден двор” би трябвало да отпаднат, защото отглежданите 2-3 свине най-много били за лична консумация, а не за търговия.

Във великотърновско да вземем за пример, до предходната година съвсем всяко домакинство имаше грухтящ любим за Коледа, а всяко трето семейство си отглеждаше по две, три и повече за лична консумация.

В Русенска област към този момент 4,5 пъти по-малко стопани желаят свине в задния двор спрямо времето преди африканската чума.

Това заяви Свилен Иванов, заместник-областен шеф и ръководител на междуведомствената епизоотична комисия в Русе.

Той посочи, че до момента са подадени заявки за ново заселване на обекти от вид „ заден двор “ от 174 стопани, като 126 са получили позволение, а 48 чакат да им бъде обещано позитивно мнение.

Преди рецесията с африканската чума по свинете 780 бяха персоналните стопанства в Русенско, в които се отглеждаха свине.

Страх от Африканската чума е главната причина, която акцентират запитаните стопани. След като през предходната година десетки хора бяха принудени да заколят прасетата си, тази година са безапелационни, че не желаят да претърпят същите загуби и терзания.

„ След тази зараза Агенцията по храните принуди хората да си записват животновъден обект за развъждане на прасета.

При нас в Соволяно имаме регистрирани 86, само че в тях няма свине. Хората си ги изклаха през предходната година и са безапелационни, че в този момент няма да си взимат “, изяснява кметът на селото Пламен Илиев.

По негови думи в този момент, откакто стопаните си закупят прасе, е наложително да се повика ветеринарен доктор, който да му вземе кръвна проба.

След това обаче е наложително тя да бъде отнесена за проучване в Благоевград и едвам, откакто се откри, че прасето не е болно, се пристъпва към регистрация.

" Преди регистрацията беше безвъзмездна, в този момент всичко е усложнено и просто хората се отхвърлят. Много е огромна бумащината, да не приказваме че и кръвната проба си заплащат, която е 60 лева

Аз персонално няма да разреша на никой да гледа свине, до момента в който не му вземат кръвна проба, тъй като акта е ужасно огромен за това нарушаване “, посочи Пламен Илиев, който е и ветеринарен експерт.

Той споделя още, че терзание измежду хората има и от завръщането на африканската чума, и възможното изтребване на прасетата.

Идентично е ситуацията и в кюстендилското село Слокощица. Там кметът на селото Венера Илиева споделя, че двама-трима са останалите стопани, които отглеждат свине в дворовете си.

Причината още веднъж е същата – тромавата процедура при регистрацията на скотски обект и страхът от завръщането на болестта. „ Въпреки, че стопаните могат да си отглеждат свине, те не желаят. Казват, че са били на загуба през предходната година “, изяснява още Илиева.

На второ място селяните слагат условията за развъждане на свине, които съгласно тях били непостижими.

Те са свързани главно с условията за нужната минимална повърхност за развъждане на едно животно, употребяваният инвентар, местата за съхранението и обеззаразяването на тора и отпадъците. Освен това кочината би трябвало да е снабдена и със особено място за разчистване, стерилизация.

Лицата би трябвало да влизат в обектите единствено със особено облекло и обувки. А решат ли да колят животните, притежателите би трябвало да оповестяват на ветеринарните лекари минимум 24 часа по-рано.

За преобладаващата част от хората в търновските села, тези условия били направени, с цел да ги накарат да не отглеждат повече свине, защото на процедура били неизпълними.

„ Пълни нелепости са това. За да удовлетворя условията им, би трябвало да хвърля повече пари, в сравнение с в случай че си купя едно отгледано и заклано 150-160 кг прасе.

А още по-евтино ще ми е да си купя две плешки чисто месо от някой магазин на промоция. Зная, че те няма да са от български свине, а импорт.

Ама то тъкмо това беше задачата с чумата, да ни убият родното развъждане на домашни свине и да ни накарат да купуваме тези от Европа. Е, реализираха го”, ядосва се Иван Николов от село Първомайци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР