Автомобили без водачи спират в Сан Франциско, причинявайки кратко задръстване

...
Жителите на Сан Франциско бяха хванати неподготвени този уикенд, след
Коментари Харесай

Жителите на Сан Франциско бяха хванати неподготвени този уикенд, след като самоуправляващите се автомобили Cruise предизвикаха задръстване, според публикации в социалните медии. Препятствието дойде няколко дни, след като регулаторите в Калифорния одобриха роботикси компаниите да управляват техните автомобили без водачи 24/7 в целия град.

Видеоклипове, публикувани в X, известен преди като Twitter, показват най-малко 10 круизни превозни средства, които не се движат с мигащи аварийни светлини в квартал North Beach на града, близо до мястото, където се провежда музикалният фестивал Outside Lands. Един акаунт, FriscoLive415, каза, че инцидентът е „пълен крах“.

Източник: Круиз Източник: Круиз Круиз

Свидетели казаха пред филиала на CNN KPIX-TV, че колите без водачи са блокирали кръстовища в петък вечерта за около 15 минути, предизвиквайки безпокойство, че колите без водачи могат да попречат на превозните средства за спешна помощ да достигнат района.

Круз отговори на X, като написа, че музикалният фестивал „поставя ограничения на безжичната честотна лента, причинявайки забавена връзка с нашите превозни средства“. Компанията добави, че „активно проучва и работи върху решения, за да предотврати това да се случи отново“.

„Извиняваме се на тези, които бяха засегнати“, каза Круз.

Круз не отговори веднага на запитване на CNN за коментар.

Компанията наскоро публикува на X, че нейните превозни средства са надхвърлили четири милиона мили без водач, а компанията вече надхвърля един милион мили без шофьор на месец.

„Разполагат стотици коли по нашите улици. Те трябва да вземат изчакване и пауза, докато усъвършенстват тази технология“, каза Аарон Пескин, президент на Надзорния съвет на Сан Франциско, пред KPIX-TV. Той представлява North Beach в борда.

Пескин каза също пред Los Angeles Times, че е загрижен за извънредна ситуация, ако това се случи отново. „Къщите ни в Норт Бийч са направени от пръчки“, каза той пред вестника. Той добави, че използва „всички средства“, за да отмени решението на държавата и може да поиска съдебна забрана.

Инцидентът дойде ден след като Калифорнийската комисия за комунални услуги (CPUC), която регулира самоуправляващите се автомобили в щата, гласува 3 към 1 в полза на разширяването на дейността на Waymo и Cruise. Това означава, че жителите и посетителите на Сан Франциско ще могат да плащат такса, за да се возят в такси без шофьор, поставяйки началото на ново автоматизирано състезание за шофьори на таксита и превозни средства.

Говорителят на Cruise Дрю Пусатери каза по-рано пред CNN, че услугата 24/7 без шофьор е „исторически крайъгълен камък в индустрията“, който поставя Cruise „в позиция да се конкурира с традиционните превози с градски превози и да предизвика статуквото на небезопасен, недостъпен транспорт“.

Въпреки одобрението на държавата, местните власти също изразиха своето несъгласие.

Асоциацията на полицейските служители в Сан Франциско, Асоциацията на заместник-шерифите в Сан Франциско и местната служба 798 на пожарникарите в Сан Франциско написаха писма до CPUC, изразявайки опасения, че автономните превозни средства могат да попречат на екипите за спешна помощ.

„Времето, което е необходимо на служител или друг служител на обществената безопасност, за да се опита да взаимодейства с автономно превозно средство, е разочароващо в най-добрия случай, но когато те не могат да разберат нашите искания да се преместят встрани от пътя и са спря по средата на пътното платно, блокирайки звената за спешно реагиране, след което се издига до друго ниво на опасност“, пише Трейси МакКрей, президент на Асоциацията на полицейските служители в Сан Франциско, „а това е неприемливо“.

Пожарната служба на Сан Франциско е регистрирала 55 инцидента с превозни средства без шофьори, които са се намесили в техните спешни реакции през 2023 г. към миналата седмица, потвърди департаментът пред CNN.

Надя Бидарян от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР