Жителите на рудоземското село Елховец, излязоха на импровизиран протест пред

...
Жителите на рудоземското село Елховец, излязоха на импровизиран протест пред
Коментари Харесай

Жители на родопско село излязоха на протест срещу приют за кучета

Жителите на рудоземското село Елховец, излязоха на спонтанен митинг пред Областната администрация в Смолян, з аради подслон за кучета, който ги тормози години наред.

Всичко стартира през 2010 година, когато британско семейство си купува къща в квартал на Рудозем и стартира да отглеждат кучета.

В следствие купуват някогашна селскостопанска сграда и гатер в границите на Елховец, където не престават да отглеждат стотици четириноги и до през днешния ден. Хората от квартала на селото, който се намира против кучкарника „ вдигнали ръце ” от миризмите и кучешкият лай.

Очаквали този подслон да се реалокира, само че преди дни разбрали, че им е издадено позволение от локалната общинска администрация за разширение на парцела.

„ Той се намира тъкмо против нашият квартал, всички институции си заравят главите, като щрауси в пясъка и не ни обръщат внимание на казуса. Затова хората непринудено взеха решение и излязохме през днешния ден на митинг пред Областна администрация “, разяснява Венцислав Енев, който се показа като един от най-потърпевшите поданици на Елховец от този подслон.-->

Според него, институциите твърдели, че това не е подслон. „ Нека това го обяснят на хората, които към този момент седем години не могат да се наспят от кучешкия лай, като по този метод не могат и да са работоспособни за идващият ден.

В квартала, в който живеем има слепи хора, които могат да поддържат връзка само със слуха си. Представете си този лай, какъв тормоз е за тях. Ежедневно сме подлагани на звук и миризми от приюта, поради които хората имат терзания, че ще тръгнат болести.

Заради непоносимият лай, не могат да разхождат домашните си любимци, както и децата с колички. През годините получавахме обещания от общинското управление, че този подслон ще бъде отстранен.

Но освен, че това не се случва, само че и инцидентно разбрахме, че е издадено позволение за градеж, с което дефакто се пробват да узаконят този подслон. Този подслон би трябвало да бъде отстранен, тъй като опонира на законите “, безапелационен е Енев, който приказва от името на протестиращите. 

Той е безапелационен, че става въпрос за краткотраен подслон и по никакъв метод не би трябвало да бъде узаконяван на това място, на което се намира сега.

„ Не сме срещу животните, аз имам домакински любим и се грижа с огромна обич за него. Нека този подслон да бъде отвън обитаемото място и да не пречи на някого. Този подслон е повече бизнес за британското семейство и тяхната организация, а не взема решение казуса с кучетата в района “, безапелационен е Венцислав Енев.

Членове на протестиращите, сред които беше и националната певица Кристина Енгерова и гайдарят Росен Шехов, който й е брачен партньор, бяха поканени от зам.-областният шеф на среща, с цел да обсъдят казуса.

След нея, зам.-областният шеф Владимир Гърбелов съобщи, че се работи по казуса от страна на администрацията и предстоят редица инспекции.

„ Нашето решение по писмата и жалбите, които са пристигнали тук, незабавно регионалният шеф се е разпоредил. Навсякъде е разпратено до институциите, до кмета на община Рудозем, и то по най-бързия метод. Писмата при нас не се задържа, само че ние без мнението на институциите не може да вземем по реда на надзора по какъв начин стоят нещата “, разяснява Гърбелов.

Той бе безапелационен, че представител на РДНСК на следващия ден ще създадат подробен оглед наместо, с цел да ревизират дали всичко е законно. На място ще бъдат изпратени и представители на Българската организация по сигурност на храните(БАБХ).

„ Даже сме разпоредили и на Регионалната здравна ревизия да се създадат инспекции за шума, само че не когато някой знае, а без да знае. Ние другата седмица също отиваме на място там. Но има две страни. Едната страна е законността, другата страна са протестиращите “, добави зам-.областният шеф.

Според шефът на БАБХ доктор Сава Бозуков, притежателите на парцела имат съгласувана планова документи и се надява, че при осъществяване на обекта планът ще извършва на условията на ветеринарното законодателство.

Според кмета на община Рудозем Румен Пехлеванов, администрацията е издала позволение за градеж на притежателите на въпросният парцел.

„ Те са притежатели на парцела, плановете им дават отговор на условията на закона и ние сме длъжни да издадем позволение за градеж. “, разяснява кметът на община Рудозем Румен Пехливанов.

Протестиращите от своя страна не скриха скептицизма си след срещата. „ Направихме среща с двамата зам.-областни шефове. Не мога да кажа, че сме задоволени до момента в който не бъде решен казуса.

Те поеха ангажимент да създадат нужните инспекции, само че искрено споделям, че и аз, и останалите хора не имаме вяра на институциите до момента в който не ни бъде решен казуса “, разяснява Венцислав Енев.

Протестиращите поданици на Елховец бяха безапелационни, че ще не престават да стачкуват до момента в който реализиран своето, а то е да живеят без кучешки лай в личните си домове.

„ Нашите домове са нашата цитадела и ние държим да останат такива. Не може правата на животните да бъдат въздигнати по-високо от правата на хората. Ще продължим до момента в който реализираме своето “, обявиха протестиращите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР