Жителите на пловдивското село Труд и град Нова Загора се

...
Жителите на пловдивското село Труд и град Нова Загора се
Коментари Харесай

Труд и Нова Загора протестират паралелно срещу инсталации за ток от биотор

Жителите на пловдивското село Труд и град Нова Загора се сплотиха в настояванията си за чист въздух и земя,както и против замърсителите – централите, които горят боклуци безусловно край къщите на хората.

Случаите са огледални и по тази причина на 19 септември (вторник) от 18 часа в двете обитаеми места ще се проведат паралелни митинги. След привършване на двата митинга уредниците ще приготвят обща декларация, която ще бъде адресирана до президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов.

Това е следващият митинг в Труд, чиито поданици към този момент няколко пъти блокираха Карловско шосе с искане институциите да си свършат работата и да затворят централата за произвеждане на електрическа енергия от биологични боклуци.

За първи път в историята на селото популацията е по този начин твърдо и обединено в позицията си, която е подкрепена и с подписка съдържаща към хиляда подписа на живущи в Труд с искане за закриване на централата.

Тя бе построена в землището на село Труд, на към 250 метра от жилищната зона, през 2014 година, а отпущането й в употреба през март 2015г. жителите на селото настояват, че търпят единствено негативи от това произвеждане.

Според общопрактикуващите лекари в селото сухата статистика сочи, че след 2015г. заболяванията на дихателните пътища измежду децата са скочили двойно. Хората са безапелационни, че има действителна заплаха от увеличение на болесттите в обитаемото място поради централата, която трови въздуха, почвата и водата.

В селото е основан Инициативен комитет, членовете на който са уведомили всички отраслови министерства и районните им служби за казуса. Проведени са и срещи с министрите на опазването на здравето, на земеделието, екологията и на районното развиване. Въпреки това към този момент месеци след тези срещи смяна в селото няма. Затова хората от Инициативния комитет канят премиера Бойко Борисов да ги посети и се запознае персонално с проблемите им и да помогне за тяхното решение.

Проблемите в Нова Загора са същите. Там също има построена апаратура за произвеждане на ток от биомаса, която също се намира покрай обитаемото място. Извършени са редица инспекции, посочени са редица нарушавания, само че връзката сред страната и засегнатото население липсва. Населението няма мнение по импортираната още при започване на годината подписка с над 1000 подписа с искане за прекъсване на завода за биогаз.

Общинският съвет не е разгледал и не се е произнесъл по отношение на събраните подписи. От множеството срещи на инициативната група с министри и зам.-министри няма създадено нито едно деяние в посока решение на казуса.

Преди два месеца популацията очакваше мнение на министъра на околната среда и водите Нено Димов по отношение на нова оценка за влияние върху околната среда на активността на цялостната активност на инсталацията в Труд.

Такова мнение няма. „ Вместо Оценка на въздействието върху околната среда получихме ново капиталово предложение и сякаш не стигат всичките миризми и неприятности, които популацията всекидневно търпи, производството на биогаз желае да усили суровинният си потенциал, прибавяйки към оборския тор и киселата миризма на силаж, както и миризмите на цялата отпадъчна хранителна промишленост ”, разяснява Анка Марлакова от Инициативния комитет в село Труд.

Според нея жителите на Труд и Нова Загора остават с усещането, че институциите в лицето на Министерство на околната среда и водите по-скоро вършат реклама и възхваляват производството на скъпия ток от биотор, в сравнение с бранят въздуха и водата на данъкоплатците. „ Желаем прозрение и схващане на нашите проблеми, действителни решения и воля за тях, а не тяхното неглижиране! Очакваме такива съоръжения да бъдат надалеч от нашият обичай и живот, разположени в отдалечени от обитаеми места региони! Очакваме Министерството на здравеопазването да попълни най-сетне изчезналите регламенти за хигиеничните отстояния от обитаеми места ”, добавя Станимир Тончев от Инициативния комитет на жителите на село Труд.
 17pl4001-trud-8  17pl4001-trud-6  17pl4001-trud-biogas-5  17pl4001-minister-dimov-trud-4  17pl4001-trud-3  17pl4001-trud-2  17pl4001-trud-1
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР