Жителите на пловдивското село Катуница днес гласуваха на референдум за

...
Жителите на пловдивското село Катуница днес гласуваха на референдум за
Коментари Харесай

Референдумът в Катуница е легитимен – 49% активност

Жителите на пловдивското село Катуница през днешния ден гласоподаваха на референдум за планувания рандеман на инертни материали в региона.
Към края на изборния ден гласа си са дали над  924 души  от имащите право на глас - това означава  49% изборна интензивност , което прави референдума законен.

Той ще определи  дали община Садово да издава позволения  за създаване на оборудванията за добива.  Концесията за кариерата е утвърдена от държавното управление  в началото на годината, само че локалната администрация и хората са срещу унищожаването на земеделска земя. В края на август общинските съветници в Садово взеха решение единомислещо да се организира допитване по тематиката.

Резултатите  от референдума би трябвало да бъдат оповестени публично в общинската изборна комисия  в тридневен период.

Местното население има терзания поради унищожаването на  обработваема земя  и риска от нарушение на  екоравновесието .

Хората са разтревожени и поради това, че разрешението за добива на инертни материали в региона Кацара - сектор Кацара 2, е обещано от държавното управление при започване на февруари, а оценката за влияние върху околната среда е от края на същия месец. 
Концесията е за 35 години , обгръща терени в селата Катуница, Ягодово и Крумово. Намира се наоколо до две летища - военно и гражданско. В момента гражданско съдружие за запазване на Катуница нападна решението в съда.

От компанията концесионер дефинират референдума  в Катуница като  противозаконен . Собственикът Илиян Филипов съобщи, че има лична земя в община Родопи, която е част от концесията, и ще създава единствено нея.

Според кмета на Катуница същият вложител е подал документи за изследване и на други над 500 декара, още веднъж в землището на селото./ news.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР