Жителите на пловдивското село Брестник се противопоставиха на инициатива за

...
Жителите на пловдивското село Брестник се противопоставиха на инициатива за
Коментари Харесай

Село не иска частен приют за бездомници

Жителите на пловдивското село Брестник се опълчиха на самодейност за основаването на подслон за нуждаещи се в центъра на обитаемото им място.

Идеята за първи частен спешен център хрумва на международния вицешампион по карате Иван Команов и на пловдивския бизнесмен Димитър Навущанов. Двамата вземат решение да трансфорат приземния етаж на читалището в село Брестник в заслон за бездомни хора.

„ Идвайки тук, те ще могат да получат през зимните месеци легло, топла покривка, топла вода... и малко домакински уют “, изяснява концепцията Навущанов пред БТВ.

„ Както всеки човек, и аз съм имал сложни моменти в живота си, когато съм се чувствал безпомощен, беззащитен и съм е надявал кой да ми подаде тогава ръка, само че подобен човек тогава е нямало “, споделя той.

Двамата другари с непринуден труд и свои средства основават първия частен спешен център.

Идеята е посрещната въодушевено от близката община Пловдив, защото единственият общински подслон там не може да обезпечи заслон за всички нуждаещи се.

„ Наистина в нашия подслон и център за краткотрайно настаняване сега има 35 души настанени. Да се надяваме, че зимата завършва и няма да е доста студено. Ако се наложи да настаняваме в допълнение, в действителност ще срещнем компликации “, споделя зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков.

Оказва се обаче, че локалните хора не желаят в центъра на селото им да има подслон. Заради боязън.

„ Ще докарат бездомници, наркомани-маркомани. Тук има дребни деца. Жените ги е боязън “, разяснява един от жителите на с. Брестник – Христо.

„ Страхуваме се от доста неща към този момент в живота. То всичко е в боязън “, прибавя Елена, която също живее в селото.

„ Става въпрос за хора, изпаднали в тежка обстановка – споделя Навущанов. – Защото всеки един от нас може да се озове на улицата с липса на малко шанс на всеки стадий в живота си. Много от тях са доста положителни хора, които просто са преписали жилищата на децата си, които са ги изхвърлили... или пък са жертва на някакво домашно принуждение, или машинация “.

„ По принцип концепцията не е толкоз неприятна. Но това са опасенията на хората – най-вече поради децата “, ни изяснява Лиляна Катранджиева, гражданин на Брестник.

Кметът на селото Елена Проданова твърди, че ще се съобрази с желанието на хората.

От читалището също са срещу концепцията на наемателите с аргумента, че бившето бомбоубежище е обещано за прилагане като склад, а не като подслон.

„ Инициативата е доста хубава, само че не е уместно мястото. Не може тук, в читалището, да се вършат такива неща! “, твърди ръководителят му Стоянка Павлова.

Иван и Димитър са разочаровани от реакцията, само че не считат да се отхвърлят.

„ Болно ми е, че в родината има хора, които, стоешком в уюта на личния си дом, нехаят за ориста на другите. И освен, че нехаят, само че и се пробват да пречат на тези, които се пробват да оказват помощ “, споделя Навущанов.

„ Със сигурност ние няма да се откажем от тази концепция и ще продължим, до момента в който не изпълним този добър план! “, прибавя Иван Команов.

От община Родопи прецизираха, че никой не се е допитал авансово до тях дали е удачно навръх това място да се открива подслон за нуждаещи се.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР