Жителите на пловдивския ромски квартал Столипиново ще бъдат стимулирани да

...
Жителите на пловдивския ромски квартал Столипиново ще бъдат стимулирани да
Коментари Харесай

Откриха нови образователни центрове за роми в Пловдив

Жителите на пловдивския ромски квартал Столипиново ще бъдат подтиквани да си заплащат постоянно здравните осигуровки и да посещават в допълнение часове по български език. Затова ще оказват помощ екипите на двата нови центъра - учебен и здравен, които заработиха в квартала. Изграждането им е със средства на Българо-швейцарската стратегия за съдействие.

Пловдив

В медицинския център, децата и неосигурените пациенти от квартала ще могат да употребяват безвъзмезден примитивен обзор при гинеколог, педиатър, експерт по вътрешни заболявания. Медиците се пробват да сложат край и на казуса със фамилното обмисляне и ражданията в ранна детска възраст.
Д-р Джехан Сюлейман, гинеколог: Намаля се, само че не е изчезнало. Даже скоро имахме една, която не е навършила 13 години, само че е бременна. Слагаме и спирали, в случай че има искащи, с цел да няма непотребни аборти.
Специалистите разчитат на здравни посредници, които убеждават хората да посещават центъра. Те поучават пациентите постоянно да си заплащат осигуровките.
Сашо Димитров: Аз сега нямам осигуровки и аз. Един обзор коства 30-35 лв.. Гюлизар Садък, здравен посредник: По-добре е да си платят осигуровките. Има прогрес, тъй като сме ги придружавали до Национална агенция за приходите. Доверяват ми се защото съм от квартала и ме познават.
Едни от най-големите пропуски в образованието на децата от Столипиново са в часовете по български език и литература. Затова в новия учебен център ще има спомагателни уроци по български.
Ирина Файон, началник на стратегия " Здраве и обучение за всички ": Тук се приказва разновидности на турски, премесен с ромски и децата до четвърти клас постоянно даже не приказват добре български. Ние се опитваме с тези занимания да ги хванем овреме и естествено да отидат в десегрегирани учебни заведения откакто знаят по-добре езика.
Новият учебен център ще развива и гениите на децата от квартала.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР