Жителите на павликенското село Караисен излязоха на протест тази сутрин,

...
Жителите на павликенското село Караисен излязоха на протест тази сутрин,
Коментари Харесай

Стотици жители на село Караисен излязоха на протест, заради липса на питейна вода

Жителите на павликенското село Караисен излязоха на митинг тази заран, блокирайки републиканския път към Свищов. Причината бе неналичието на питейна вода, която изтезава селото към този момент две години, само че в последните месеци казусът се е задълбочил до последна степен. В резултат близо 1000 души са минали на воден режим, а една трета от селото въобще нямат вода.

Селото се водоснабдява от локален извор, чийто дебит доста е намалял.

Местните споделят, че търпението им се е изчерпало, защото съгласно тях водоснабдителното сдружение не им обръща задоволително внимание.

Според местоположението на къщите казусът с водата е на друг стадий.

Домакинствата, които се намират по високите елементи на селото са съвсем изцяло лишени от вода през целия ден, а тези в по-ниските елементи са минали на непоколебим воден режим, който обаче няма ясни часови граници.

„ Въпреки че в моята къща вода тече по малко и няколко часа дневно, в никакъв случай нямам сигурност и изясненост в кой тъкмо часови диапазон мога да разгадавам, че когато завъртя кранчето на чешмата, от там ще потече вода. ", споделя една от жителките на селото, чиято къща се намира под надолнище и това оказва помощ въпреки всичко малко вода да се стича по тръбите.

Много поданици на селото обаче са лишени и от тази „ привилегия ", защото техните къщи се намират във високите елементи на селото и показват недоволството си, че „ заплащат за въздух в тръбите ". „ Хигиенните ни потребности са възпрепятствани, слушаме по новините, че би трябвало постоянно да си мием ръцете, с цел да се опазим от разпространяването на вируса „ Ковид 19 ", само че от чешмите ни не потича вода. Населението на селото е най-вече от възрастни хора и хора със здравословни проблеми, недопустимо е за нас в 21-ви век да сме лишени от вода ", допълват още други участници в митинга.

Допълнително неодобрение и отвращение жителите на село Караисен изявиха, показвайки мътна вода с цвят, сходен на боза, която са налели при последното стартиране на чешмите у дома.

На срещата участва и инж. Емануил Манолов, кмет на Община Павликени, който увери жителите на село Караисен, че Община Павликени е подхванала всички нужни ограничения за решение на казуса. Неговото виждане е, че посредством стартиране на различен източник като ляв баташки канал, ситуацията ще се закрепи за известно време, а очакванията в дълготраен проект остават за задвижването на европейския план за решение на водния проблем, с обсег от няколко села, който Общината е спечелила преди към година, само че има процедурно закъснение вследствие обжалване на процедурата по възлагане на публичната поръчка, което не се знае още какъв брой време ще се проточи.

Жителите на село Караисен обаче не откриха нужното утешение, защото тази заран още веднъж се разсъниха без капка вода. Излизайки на митинг, те обявиха своя отвод да повярват, че решението на казуса е толкоз мъчно и невероятно и приканиха „ ВиК ", „ Напоителни системи " и други виновни институции да подхващат нужните дейности за ускорение на процедурите за най-малко краткотрайно решение на казуса през летния интервал.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР